Dom naroda na potezu
221

Udruženje PROI: Pet do dvanaest je za usvajanje zakona o kontroli duhana u Federaciji BiH

M. P.
Traže zaštitu stanovništva od duhanskog dima (Foto: T. S./Klix.ba)
Traže zaštitu stanovništva od duhanskog dima (Foto: T. S./Klix.ba)
Članovi nevladine organizacije PROI i Omladinsko-zagovaračkog odbora danas su u 5 do 12 predali otvoreno pismo Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kojim traže usvajanje Prijedloga zakona o kontroli duhana u Federaciji BiH.

S obzirom na to da je ovaj prijedlog ranije prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, predstavnici ovih udruženja traže da on hitno bude usvojen i na Domu naroda.

"U prethodnoj fazi zakon je usvojen u Predstavničkom domu u originalnoj formi. Veoma je važno sada da u istoj formi, odnosno sa istim tekstom, bude usvojen i u Domu naroda. Mi želimo da istaknemo, danas na Nacionalni dan bez cigarete, koliko je važno da se konačno uzme u razmatranje ovo pitanje jer čekamo od maja, a sada je 5 do 12 i nema više vremena da se čeka", kazala je Jasmina Čekrić, koordinatorica Udruženja PROI.

Čekrić je istakla i kako traže da se ovim zakonom reguliše zaštita stanovništva od posljedica duhanskog dima u zatvorenim prostorima, kao i zaštita djece i mladih od marketinga duhanske industrije koji nije regulisan trenutnim zakonom, i "u takvom je obliku u kojem ne može da se provodi efikasno".

"Zaista je potrebno da već u februaru Dom naroda uzme u razmatranje ovaj zakon jer zaista nema vremena više da se čeka”, kazala je Čekrić.

Omar Memišević, iz Omladinsko-zagovaračkog odbora, istakao je kako istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na to koliko je duhanski dim loš, ne samo za aktivne već i za pasivne pušače.

"Mi ni u kojem slučaju ne tražimo zabranu pušenja, već kontrolu pušenja i zaštitu i nepušača i pušača", kazao je Memišević.