Sastanak s Vladom
88

Udruženje poslodavaca FBiH: Potrebno je nastaviti i ubrzati reformske procese

A. Ku.
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
U Vladi Federacije BiH danas je održan sastanak s Udruženjem poslodavaca FBiH.

Sastanku su prisustvovali premijer FBiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri, finansija Toni Kraljević, zatim razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović te federalni ministar pravde Vedran Škobić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Predstavnici Udruženja poslodavaca naglasili su prioritete za tekuću godinu koje je usvojio Upravni odbor Udruženja, a odnose se na fiskalne i parafiskalne reforme i liberalizaciju tržišta rada.

"Potrebno je nastaviti i ubrzati reformske procese kada se radi o fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima privrede u Federaciji BiH, a posebno na kvalitetan i održiv način riješiti pitanja doprinosa, poreza na dohodak i dobiti te s tim u vezi urediti i pitanje minimalne plate i drugih primanja zaposlenih u realnom sektoru u FBiH", usaglasili su učesnici sastanka.

Održivost sistema

Predstavnici Vlade ukazali su na važnost očuvanja ravnoteže unutar sistema, vodeći računa o negativnom trendu u punjenju fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, ali i održivosti sistema drugih obaveza prema korisnicima u Federaciji BiH.

Do donošenja seta fiskalnih propisa i fiskalizacije, pozivaju se poslodavci da maksimalno, kao prelazno rješenje, iskoriste odluke Vlade Federacije BiH o povećanju primanja radnika kroz isplatu neoporezivih iznosa pomoći odobrenih odgovarajućom uredbom o isplati pomoći od poslodavaca i isplati jednokratne pomoći te sa predstavnicima Vlade nastave razgovore.

Tokom sastanka, poslodavci su naglasili i važnost reforme i liberalizacije tržišta rada u Federaciji BiH, kroz hitno usvajanje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Zakona o zapošljavanju stranaca u FBiH i Zakona o radu.

Ovi zakoni su pripremljeni i upućeni u proceduru, te se očekuje njihovo skoro razmatranje i usvajanje. Istaknuto je i važnim da se ovim propisima razdvoje evidencije nezaposlenih osoba od aktivnih tražitelja posla što stvara nejasnoće na tržištu radne snage u FBiH Poslodavci su naglasili da je reforma zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite za poslovno okruženje još jedno od prioritetnih pitanja.

Ocijenili su neprimjerenim važeće zakonsko rješenje, prema kojem ukupan teret od 42 dana bolovanja u FBiH pada isključivo na teret poslodavaca, te da se također i obaveza liječenja kao posljedica povreda na radu, bez obzira na krivicu i odgovornost poslodavca, prenosi isključivo na poslodavce.

Dopune zakona

Ocijenjeno je da je zdravstveno osiguranje i zaštitu, potrebno preurediti i modernizirati, te se podržava nastavak zajedničkog rada predstavnika vlasti i poslodavaca, na skorim reformama u ovoj oblasti, a koje predvodi resorno Federalno ministarstvo zdravstva u Vladi FBiH.

Još jedno od pitanja koje su poslodavci predstavili bitnim je cijene električne energije i pripreme za procese posebnih obaveza prema pravilima EU, a koje se odnose na plaćanje posebnih obaveza za korištenje "prljave" energije, a što će početi od 1. januara 2026. godine, zašto se, ocijenjeno je, BiH, pa tako i izvoznici i privreda trebaju kvalitetno pripremiti kako bi poboljšali i što više očuvali svoju konkurentnost na inostranom tržištu.

Nikšić je najavio i rješavanje pitanja kada je riječ o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća, kao ključne tačke razgovora predstavnika vlasti, te reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata u Federaciji BiH.