{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Srebrenici otvoreno 200 radnih mjesta u privredi

S
13.3.2015. u 15:13
278
33
U Srebrenici otvoreno 200 radnih mjesta u privredi
278
U Srebrenici otvoreno 200 radnih mjesta u privredi
Srebrenica
Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković istakao je da je u ovoj općini stvorena povoljna klima za ulaganja, nakon čega su prošle godine nove investicije privatnih kompanija omogućile otvaranje oko 200 novih radnih mjesta.
Durakovićevim je rekao novinarima da novi investitori grade proizvodne hale za pokretanje novih proizvodnih programa, pa se očekuje direktno zapošljavanje oko 100 novih radnika, te indirektno još nekoliko desetina, posebno u poljoprivredi.

On je ocijenio da veliki uspjeh predstavlja to što u srebreničkoj privredi u prošloj godini nije bilo otpuštanja radnika, kada se ima u vidu ekonomska kriza koja je veoma izražena u posljednje dvije godine.

Duraković je rekao da će proizvodni pogoni i hladnjače za skladištenje voća i povrća, koji se grade na području Skelana, omogućiti zapošljavanje određenog broja radnika na tom nerazvijenom i udaljenom području, te omogućiti siguran otkup svih poljoprivrednih proizvoda sa tog područja, gdje sa sve veći broj domaćinstava posvećuje intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Na tom području, osim mlijeka, maline i drugog jagodičastog voća, već se proizvode, pakuju i isporučuju za tržište razne vrste eteričnih ulja od više vrsta ljekobilja, zatim džemovi i drugi namazi od voća, kisele salate od povrća kao i suve šljive i kruške, sirće, mliječni proizvodi, med i drugi pčelinji proizvodi, a povećava se i broj stočnih grla.

"Opština Srebrenica u prošloj godini je obezbijedila oko 270.000 KM za podsticaj i razvoj poljoprivrede, 300.000 KM za sanaciju i djelimičnu rekonstrukciju lokalnih puteva i 555.000 KM za asfaltiranje nekoliko puteva", rekao je Duraković.

On kaže da je općina ova sredstva obezbijedila samostalno ili u saradnji sa ministarstvima Republike Srpske, ostalim nivoima vlasti u BiH i drugim partnerima.

Duraković kaže da je za sufinansiranje prevoza učenika i građana prošle godine iz općinskog budžeta izdvojeno 380.000 KM, za stipendiranje studenata 55.000 KM i za uređenje lokacija pored novoizgrađenih stambenih zgrada 30.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: