Vrijednost 31 milion KM
114

U Sarajevu se prodaje zgrada Feroelektra u Titovoj ulici i skladište u Halilovićima

M. P.
Novcem od zakupa plaćali smo obaveze radnicima, kaže Smajić (Foto: F. K./Klix.ba)
Novcem od zakupa plaćali smo obaveze radnicima, kaže Smajić (Foto: F. K./Klix.ba)
U Općinskom sudu u Sarajevu u četvrtak bi trebalo biti održano ročište za prodaju nekretnina nekadašnjeg giganta Feroelektro.

Potvrdio je ovo za Klix.ba Senad Smajić, direktor Feroelektra, koji je istakao i kako je Kantonalno tužilaštvo ranije trebalo staviti mjere zabrane za prodaju ovih nekretnina, nakon što je Federalno tužilaštvo utvrdilo niz nepravilnosti u privatizaciji ove firme, ali kako se to nije desilo.

"Na prodaji su poslovna zgrada u ulici Maršala Tita broj 28 i kompleks građevinskog zemljišta sa skladištem u Halilovićima u Sarajevu. Procijenjena vrijednost zgrade u Titovoj ulici je 12 miliona, a skladišta 19 miliona KM", kaže Smajić.

Ukoliko se ove nekretnine zaista prodaju, to će, dodaje Smajić, značiti kraj za 56 radnika Feroelektra.

"Novac koji smo dobijali od zakupa ovih nekretnina bio je jedan od najvećih i najsigurnijih prihoda radnicima, odakle su dobijali platu i uplaćivani su im doprinosi. Ako se ovo proda sad onda je to kraj i ne znam šta će dalje biti sa nama", poručio je Smajić.

Podsjetio je Smajić da je od 2004. do 2016. godine, koliko je Feroelektrom upravljao, Stanić Invest iz Kreševa za oko četiri miliona KM 'navodnih pozajmica Feroelektru upisao hipoteku na ove nekretnine'. Agencija za privatizaciju u FBiH tužila je Staniće za štetu u Feroelektru, finansijska policija svojevremeno sačinila je niz krivičnih prijava protiv Stanića, pokrenut je postupak istrage u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i stavljenje su mjere zabrane otuđenja nekretnina Feroelektro.

"Nakon 12 godina istrage Tužilaštvo KS-a obustavilo je istragu jer kažu da nema elemenata krivičnog djela. Žalba koju smo uložili odbijena nam je, a upravo obustavljanje istrage dovelo je do skidanja mjera zabrane sa ovih nekretnina. Podnijeli smo pritužbu Federalnom tužilaštvu koje je ocijenilo da je Tužilaštvo KS donijelo nepotpune i nepravilne odluke o obustavljanju istraga. Nadali smo se da će Tužilaštvo KS-a, na osnovu ocjene Federalnog tužilaštva, ponovo pokrenuti istragu i narediti mjere zabrane otuđenja nekretnina Feroelektro. Međutim, to se do sada nije desilo, a sigurno i neće do četvrta, za kada je zakazana prodaja", zaključio je Smajić.