U četvrtak u Moskvi
18

U Rusiju ide tim za pregovore o ukidanju zabrane izvoza jabuka, firma Igora Dodika izbrisana s liste izvoznika

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović prošlog mjeseca od ruske strane zatražio pregovore o nastavku izvoza jabuka u ovu zemlje, iz Rusije je stigla potvrda za održavanje sastanka.

Sastanak između rukovodstva Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) i bh. strane bit će održan u četvrtak, 12. aprila u Moskvi.

Ministar Šarović formirao je tim za pregovore koji se sastoji od predstavnika ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ureda za veterinarstvo BiH i entitetskih inspekcijskih organa.

Podsjećamo, Šarović je početkom marta uputio pismo direktoru Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, kojim ga je obavijestio da su u BiH poduzete neophodne mjere za ukidanje zabrane izvoza jabuka i zatražio i održavanje sastanka u cilju pregovora o nastavku izvoza.

Naime, Šarović je prije mjesec dana pooštrio procedure za dobijanje certifikata o porijeklu voća i povrća iz naše zemlje koje se izvozi u Rusku Federaciju, čime su se stekli uslovi za pregovore o ukidanju zabrane izvoza.

"Štete bi bile minimalne ukoliko bi se zabrana ukinula u narednih mjesec do dva. To bi bila nadoknadiva šteta", istakao je za naš portal ministar Šarović te dodao kako još ne može prejudicirati ishod kompletne situacije.

Firma "Fruct Company" iz Bijeljine, koja je napravila propust prilikom izvoza jabuka u Rusiju, izbrisana je iz evidencije izvoznika zajedno sa svim njenim kooperantima.

Tada je objavljeno i da je Firma čiji je osnivač Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske, jedan od glavnih kooperanata bijeljinske kompanije "Fruct Company".

Kako saznajemo, izvještaj o kontroli ove firme dostavljen je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, MUP-u RS-a i Tužilaštvu RS-a. Također, izvršen je i popis svih skladišta u RS-u, a izvještaj o preostalim količinama jabuka je dostavljen Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.