Rast od osam posto
0

U Republici Srpskoj u februaru naplaćeno 237 miliona KM javnih prihoda

M. P.
I ove godine zadržana je stabilna naplata javnih prihoda, kaže Maričić
I ove godine zadržana je stabilna naplata javnih prihoda, kaže Maričić
Naplata prihoda u Republici Srpkoj nastavila je rasti i u februaru. Tako je, prema podacima Poreske uprave ovog entiteta, u prošlom mjesecu prikupljeno 237,4 miliona KM, što je za osam posto ili 18,2 miliona KM više nego u februaru 2021. godine.

Kako je kazao direktor Poreske uprave RS-a Goran Maričić, ovo je pokazatelj da je i ove godine zadržana stabilna naplata javnih prihoda i pored toga što je povećan neoporezivi dio plate. Kaže i kako je umanjena i ukinuta naplata određenih taksi, ali i smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje, čime se RS odrekao dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika.

"Direktni porezi su u februaru ove godine naplaćeni u iznosu od 45,7 miliona KM, što je za 20 procenata ili 7,7 miliona maraka više nego u istom mjesecu prehodne godine. Najveći rast ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 25,7 miliona maraka, što je za 6,9 miliona KM ili čak 36 posto više nego u februaru prethodne godine, a što ukazuje na povećanje poslovne aktivnosti i pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta u RS-u. Također, rast naplate u februaru ove godine bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 17,8 miliona maraka, što je za šest posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine", kazao je Maričić.

Kada su u pitanju doprinosi, naplata u februaru ove godine bila je 151,3 miliona maraka, što je za 9,4 miliona KM ili sedam posto više nego u februaru 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 posto.

Što se tiče ostalih javnih prihoda, naplata u februaru je iznosila 40,4 miliona maraka, što je za 1,1 milion KM ili tri posto više u odnosu na februar 2021. godine.