{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru svečano otvorena jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija u regiji

F
FENA
14.4.2015. u 14:58
28
25
U Mostaru svečano otvorena jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija u regiji
28
Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2015., jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija u regiji, svečano je danas otvoren na prostoru Slobodne zone Hercegovina.
Sajam, koji će trajati do 18. aprila, otvorio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, istaknuvši važnost te manifestacije.

"Zadovoljstvo mi je što je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ove manifestacije, a prihvatili smo ga iz dva razloga. Jedan je taj što je Mostarski sajam najozbiljnija privredna manifestacija u BiH, sajam koji traje punih 18 godina i koji je zahvaljujući entuzijazmu tima koji ga vodi, uspio okupiti i u ovim teškim vremenima veliki broj izlagača. Drugi je razlog našeg prihvatanja pokroviteljstva to što se ova manifestacija održava u Mostaru, gradu koji treba i mora postati i dobiti mjesto koje zaslužuje, a to je da bude jedan od ključnih gradova u BiH i po ekonomskom i po kulturnom životu", kazao je Ivanić.

Napomenuo je da se svi u BiH moraju baviti privredom više nego do sada, te da vlast mora stvoriti povoljnije poslovno ozračje, smanjiti poreze i stvoriti pretpostavke za zapošljavanje mladih ljudi.

"Ova manifestacija svakako tome doprinosi", kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poželivši izlagačima puno dobrih poslovnih rezultata tokom Sajma.

Na ovogodišnjem, osamnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora, izlagat će 750 izlagača iz BiH i dvadesetak država svijeta. Sajamski partner je Tajvan, daleka istočna zemlja s velikim privrednim potencijalom.

Poseban predstavnik Tajvana Tao Wen-lung kazao je prilikom otvorenja kako je izuzetna čast što je Tajvan partner Mostarskog sajma, istaknuvši kako 18 kompanija iz te zemlje sudjeluje na ovogodišnjoj manifestaciji.

"Tajvan je prošao dug put do današnjeg nivoa privrednog razvoja. Po podacima Svjetske trgovinske organizacije, tajvanska privreda je na 20. mjestu u svijetu po veličini izvoznika robe, a na 18. po veličini najvećih uvoznika robe. Tajvan je 14. zemlja s najslobodnijom ekonomijom u svijetu, a od 42 ekonomije u azijsko-pacifičkoj regiji na petom je mjestu i to zahvaljujući upravo svojoj strukturnoj reformi i otvorenosti za globalne reforme", kazao je Wen-lung.

Dodao je da, uprkos tome što ekonomska razmjena BiH i Tajvana svake godine raste, ima još puno prostora za još jači i brži rast.

Kako BiH gleda i na istok, nadamo se da Tajvan može biti njen vodič za to tržište, kazao je Tao Wen-lung, istaknuvši kako se Tajvan raduje jakim ekonomskim odnosima s BiH.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je kako je uprkos teškoj ekonomskoj, socijalnoj i političkoj situaciji u zemlji mostarski Sajam nastavio svoj kontinuitet održavanja, izrazivši zadovoljstvo što su sajamski kapaciteti u cijelosti popunjeni.

"Sajam ove godine slavi svoju punoljetnost, a ta činjenica potvrđuje opravdanost našega truda i ulaganja, ali i utemeljenost stalne zajedničke opredijeljenosti za njegovim daljnjim razvojem i obogaćivanjem. Podrazumijeva se, na opće dobro i u korist svima koji smo dio ovoga projekta u BiH, ali i susjedstvu na prostoru šire regije", kazala je Bošnjak.

Izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim partnerom sajma - Tajvanom, kazavši kako je ta dalekoistočna, otočna i ekonomski vrlo razvijena zemlja osma po konkurentnosti u svijetu sa snažnom trgovinom i rastućim investicijskim i informacijsko-tehnološkim istraživačkim mogućnostima.

Bošnjak je zahvalila svim izlagačima što su ovaj sajam prepoznali kao mjesto na kojem će na najbolji način predstaviti svoje poslovne potencijale, izrazivši nadu da će Mostarski sajam dati jak poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako ima dosta simbola i događaja po kojima je Mostar poznat i prepoznatljiv, a jedan od njih je Međunarodni sajam gospodarstva.

"Uprkos turbulentnim vremenima i složenim prilikama, različitim političkim i ekonomskim krizama Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru ne samo da je ostao i opstao, nego je rastao", kazao je Bešlić.

Istaknuo je kako ukupna ekonomska situacija u našoj zemlji trenutno nije previše optimistična te da to najviše osjete lokalne zajednice koje nemaju sredstava za rješavanje nagomilanih problema.

Bešlić je čestitao novoizabranim dužnosnicima na imenovanjima, izrazivši nadu da će nova vlast promijeniti dosadašnji odnos prema jedinicama lokalne samouprave, posebno prema Mostaru.

"Poželio bih da ovaj sajam danas poluči epitet mjesta gdje je pokrenut novi povoljni vjetar za jačanje privrede, a uz to i mjesta gdje se svi ugodno osjećaju. Ako ostvarimo to, za posljedicu ćemo imati brži razvoj BiH i bolji i sigurniji život građana, a što nam je svima cilj", kazao je Bešlić, čestitavši organizatorima ove manifestacije.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović te drugi visoki državni dužnosnici, kao i predstavnici diplomatskog zbora u BiH.

Nakon otvorenja, visoka izaslanstva obišla su sajamski izložbeni prostor, a nakon toga je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda otvorio podsajamsku manifestacije Sajam drvne industrije.

Uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane privrede, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

Mostarski sajam u suorganizaciji s Drvnim klasterom Hercegovina i Drvnim klasterom Banja Luka, te njemačkom organizacijom GIZ pokreće i prvi Sajam drvne industrije kako bi postao tradicionalna podsajamska manifestacija. Na oko 2.000 kvadratnih metara predstavit će se preko 40 izlagača-drvoprerađivača iz cijele BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: