{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U julu 62.629 blokiranih bankarskih računa firmi u BiH

F
13.8.2013. u 12:21
5
9
U julu 62.629 blokiranih bankarskih računa firmi u BiH
5
U julu 62.629 blokiranih bankarskih računa firmi u BiH
Centralna banka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Banke u Bosni i Hercegovini su u julu blokirale 62.629 računa od kojih su 38.413 firme koje imaju blokiran bar jedan bankarski račun.
Trend povećanja broja "blokiranih" firmi se nastavlja iz mjeseca u mjesec, a prvi izvještaj je Centralna banka BiH objavila u novembru prošle godine kada je bilo 58.038 blokiranih računa.

Na 2.499 strana julskog izvještaja koji je objavila Centralna banka BiH su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Podatke o blokadi računa dostavile su banke, kojih u RS-u ima deset, a u FBiH 18.

Blokirani poslovni subjekt ne može obavljati svoju redovnu poslovnu aktivnost a to znači niti servisirati svoje obaveze prema bankama niti realizirati kreditne zahtjeve upućene bankama.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

Stalni rast učešća loših kredita (NPL) u kreditnom portfoliju koje plasiraju komercijalne banke, zatim sve veći broj neplaćenih poreznih obaveza za koje nadležne institucije stavljaju blokadu te instrumenti prinudne naplate i izvršenje sudskih rješenja su, po ocjeni ekonomskih stručnjaka, glavni razlozi rastućeg broja nelekividnih i nesolventnih firmi čiji bankarski računi bivaju blokirani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: