Historijski projekt
68

U Dubrovniku potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta

Klix.ba
Pelješki most
Pelješki most
Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su danas ugovor za izgradnju mosta kopno - Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Ukupna vrijednost projekta je 526 miliona eura.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan, piše Index.hr.

Premijer Andrej Plenković izjavio je uoči potpisivanja tog ugovora da je Pelješki most projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena.

"Smatram da vrijeme koje je pred nama, nakon što se ugovor potpiše, da se on izvede u roku i da omogući brzu realizaciju ovog projekta u sljedeće tri do četiri godine. Na taj način rješavamo strateški pitanje povezanosti ovog dijela Hrvatske s ostatkom zemlje, dobivamo veliki investicijski projekt, imamo konkretnu vidljivost našeg članstva u EU, a otvaramo dugoročna vrata saradnje s Kinom", istaknuo je premijer.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić ocijenio je da je Pelješki most jedan od građevinskih poduhvata koji će obilježiti našu generaciju.

"Došli smo do trenutka kada je ostvarenje ideje o povezivanju hrvatskog juga čvrstom vezom potpuno izvjesno", istakao je, dodavši da je potpisivanjem ugovora za izgradnju mosta kopno - Pelješac okončan jedan od najvrednijih i najsloženijih postupaka ugovaranja projekta koji su Hrvatske ceste dosad imale.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da potpisom ugovora kreće realizacija projekta povezivanja dvaju odvojenih dijelova EU i Hrvatske Pelješkim mostom, čvrstom vezom koja će spojiti Hrvatsku u jednu cjelinu.

"To je najvažniji geostrateški, povijesni hrvatski projekt", kazao je, dodavši da će taj projekt, osim prometnog povezivanja, dati snažan poticaj gospodarskom razvoju cijele županije, a posebice Pelješca, Korčule, Mljeta i Lastova.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako je Pelješki most prva od četiri faze projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" te kako se nada da će cijeli projekt biti gotov do 2022. godine. Prema njegovim riječima, Hrvatske ceste već su raspisale tender za 480 miliona kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine ići će natječaj i za treću i četvrtu fazu.

Škorić je ujedno s predsjednikom Uprave Instituta IGH Oliverom Kumrićem potpisao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta, a vrijednost tog ugovora je 49,4 miliona kuna (bez PDV-a).

Ukupna vrijednost projekta je 526 milona eura.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri saobraćajne trake, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova.

Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" za čije je sufinansiranje Evropska komisija u junu prošle godine odobrila 357 miliona eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova.

Naime, ukupna vrijednost projekta je 526 miliona eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 miliona eura, od čega se sredstvima Evropske unije sufinansira 85 posto, dakle 357 miliona eura.

Evropska unija finansira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte, kao i obilaznicu kod grada Stona dužine osam kilometara. Isto tako, poboljšat će se postojeća cesta D414. Svi radovi trebali bi završiti do 2022. godine.