Održava se u Kataru
0

U Dohi otvoren šesti Samit vođa država i članova vlada zemalja izvoznica gasa

M. G.
Danas je u Dohi otvoren šesti Samit vođa država i članova vlada zemalja izvoznica gasa (GECF – Gas Exporting Countries Forum).

Šieik Tamim bin Hamad Al-Thani, emir Države Katar, poželio je svima dobrodošlicu.

"Svjedoci smo da se u posljednjih par godina dešavaju velike promjene na energetskom grafikonu. Prirodni gas postaje sve traženiji jer je najmanje štetan izvor energije među fosilnim gorivima. Zemlje izvoznice su odigrale glavnu ulogu u povećanju doprinosa prirodnog gasa u podržavanju ekonomija i suočavanju s izazovima u očuvanju okoliša, što također doprinosi održivim razvojnim ciljevima. Zbog toga mi zahvaljujemo svima koji su distrubuirali prirodni gas na globalno tržište i time ga održali stabilnim", kazao je Al-Thani.

Da bi povećao svoju ulogu u gasnoj industriji, dodao je Al-Thani, Katar radi na razvoju i povećanju produkcijskih kapaciteta tečnog gasa sa sadašnjih 77 miliona tona godišnje na planiranih 126 miliona tona godišnje do 2027. godine.

"Mi ćemo nastaviti podržavati zemlje izvoznice, zaštititi interese potrošača i afirmisati puno i stalno pravo suvereniteta zemalja članica GEFC-a da razvijaju i eksploatišu svoja prirodna blaga", dodao je Al-Thani.