{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH uskoro neće imati ko da vozi kamione, vozači odlaze u zemlje EU

17.9.2018. u 20:46
498
264
U BiH uskoro neće imati ko da vozi kamione, vozači odlaze u zemlje EU
498
U BiH uskoro neće imati ko da vozi kamione, vozači odlaze u zemlje EU
Foto: E. M./Klix.ba
Bosna i Hercegovina ostaje bez kvalifikovanih vozača teretnih vozila. Situacija je zabrinjavajuća već odavno, a sada je postala alarmantna. Poslodavci već odavno upozoravaju na ovaj problem kazavši kako uskoro neće imati ko vršiti transport robe.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako nam je rekao predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske Nikola Grbić, situacija je potpuno ista u oba entiteta.

"Samo Republiku Srpsku je u proteklih osam mjeseci napustilo 2.000 vozača. U protekle dvije godine na nivou BiH preregistrovano je 700 prevozničkih firmi u Sloveniji. Vidite samo koliko je firmi otišlo, a zamislite koliko vozača. U Banjoj Luci nema nijednog vozača na birou i ne možete ga naći da platite ne znam koliko", rekao je Grbić za Klix.ba.

Vlast nezainteresovanaIspred Ambasade Republike Slovenije svakodnevno stoji veliki broj građana, a veliki broj autobusa odlazi prema toj zemlji, o čemu smo ranije i pisali. Grbić ističe kako je upravo među njima najveći broj vozača.

"Tražili smo od nadležnih institucija da razgovaramo i upozorimo da ostajemo bez kadra. Nismo dobili nijedan poziv, niti razumijevanje. Kada nama jedan vozač da otkaz kamion stoji na parkingu mjesecima jer nemamo zamjenu", kazao je Grbić.

Problem je i u obrazovanju kadra jer, iako su tražili od nadležnih da pokušaju stimulisati učenike da završavaju ove smjerove i pomognu im da lakše dođu do kvalifikacije vozača i vozačke dozvole C i E kategorije, nisu naišli na razumijevanje.

"Uputili su prijedlog prema Vijeću ministara BiH da se povećaju cijene polaganja vozačkog ispita. Ako se usvoji, za kategorije C i E trebat će između 5.000 KM i 6.000 KM, što rijetko ko može izdvojiti", kazao je.

Čekanje na granici do tri danaRazlog zbog kojeg mnogi vozači kamiona odlaze van BiH je i stanje na graničnim i carinskim terminalima jer, prema Grbićevim riječima, ali i riječima vozača kamiona, nakon šestosatne vožnje na granici ili carini čekaju i po tri dana da se roba ocarini i istovari.

"Cijene goriva su povećane, uvedene su dodatne akcize, a mi nismo uspjeli podići cijenu naše usluge ni za žuti fening posljednjih 10 godina. Prevoznici koji voze u EU ne mogu doći do bilateralnih dozvola, a uslovi za CEN su katastrofalni. S druge strane, samim odlaskom u zemlje EU nisu potrebne licence i dozvole i možete da obavljate djelatnost širom EU", kazao je Grbić.

Poručio je da je potrebno poduzeti hitne mjere, jer smo već ostali bez ovog kadra, a ukoliko se ovako nastavi, uslijedit će potpuna katastrofa.

Loše stanje i u Hrvatskoj i SrbijiS nedostatkom kvalifikovanih vozača suočavaju se i susjedne zemlje. Srbija je krajem prošle godine objavila kako im nedostaje blizu 5.000 profesionalnih vozača autobusa i kamiona. Istakli su kako je i kod njih situacija alarmantna.

Hrvatska je "upalila" alarm prije tri godine i Vlada RH je povećala kvotu za zapošljavanje stranih vozača, najviše iz BiH i Srbije. Međutim, ni to nije pomoglo u značajnijoj mjeri jer mladi vozači masovno odlaze u druge zemlje EU zbog veće plate i boljih uvjeta.

Prema podacima portala Plata.ba, prosječna plata vozača kamiona u BiH je 834 KM, a oni koji voze van granica mogu zaraditi nekoliko stotina KM veću platu, ovisno o ruti. U Srbiji je prosječna plata 800 eura, dok je u Hrvatskoj mnogo veća i pojedini nude platu do 1.200 eura. U drugim zemljama EU plata prelazi 1.500 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: