Statistički podaci
0

U BiH ove godine smanjena proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

S. Š.
U BiH smanjena proizvodnja šumskih sortimenata (Ilustracija: Shutterstock)
U BiH smanjena proizvodnja šumskih sortimenata (Ilustracija: Shutterstock)
Proizvodnja šumskih sortimenata u Bosni i Hercegovini u drugom kvartalu ove godine, manja je u odnosu na isti period u godini iza nas.

Na osnovu izvještaja Agencije za statistiku BiH, a koji je rađen po rezultatima obrade entitetskih zavoda za statistiku, proizvodnja šumskih sortimenata manja je za 0,98 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća manja je za 7,33 posto, dok je proizvodnja sortimenata lišćarskih vrsta veća za 5,92 posto.

Proizvodnja trupaca četinara manja je za 4,43 posto, dok proizvodnja trupaca lišćara bilježi rast od 4,20 posto.

Rast proizvodnje u odnosu na drugi kvartal 2021. godine bilježi se kod sljedećih šumskih sortimenata - kod ostalog dugog drveta četinara 15,07 posto.

Pad proizvodnje bilježi se kod jamskog drveta četinara i kod prostornog drveta četinara. Kod proizvodnje ostalog grubo obrađenog drveta, ogrjevnog drveta četinara i jamskog drveta lišćara radi se o malim količinama sortimenata čije variranje u proizvedenim količinama nema uticaja na promjene u ukupnoj proizvodnji šumskih sortimenata.

U svom izvještaju, Agencija za statistiku BiH saopćila je da mjesečne izvještaje podnose sva preduzeća koja se bave stalnom proizvodnjom šumskih sortimenata iz šuma u državnoj svojini,

bez obzira da li im je iskorištavanje šuma osnovna ili sporedna djelatnost.

Podacima je obuhvaćena samo proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma, dok šumski sortimenti proizvedeni u šumama na koje postoji pravo svojine nisu uključeni.