Nesvakidašnja potražnja
40

Tuzlaci mjesecima čekaju na ugalj iz Banovića, iz rudnika objasnili o čemu se radi

A. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ove godine vlada nesvakidašnja potražnja za ugljem iz Banovića, a građani se žale na sporu isporuku tog energenta, iako su ga, navode, platili. Iz RMU Banovići za Klix.ba su pojasnili o čemu se radi, istaknuvši s druge strane da općenito sve potrebe bh. tržišta sami ne mogu podmiriti.

Građani Tuzle čija individualna ložišta kao glavni energent koriste ugalj, ove godine masovno su se odlučili za njegovu kupovinu u banovićkom rudniku.

Međutim, određeni broj njih, kako tvrde, našli su se u problemu jer su prije nekoliko mjeseci naručili i platili količine uglja, koje im još nisu isporučene.

Tuzlak Elvir Sinanović je među onima koji na ugalj čeka već četiri mjeseca. Kako je kazao za Klix.ba, banovićki ugalj kupio je u junu ove godine, ali ga još nije dobio. Hladniji dani dolaze, a alternativni način grijanja nema.

"Taj isti ugalj smo naknadno morali doplatiti jer se cijena po toni povećala, što je navedeno i u ugovoru, odnosno da ćemo u slučaju povećanja cijena na dan isporuke morati doplatiti. Rok za isporuku je bio 90 dana, međutim, sada se navršava i 120, ali ga ja još uvijek nisam dobio. Sada sam u velikom problemu jer na drugom mjestu ugalj ne mogu kupiti zbog velike potražnje, a nisam dobio ni onaj koji sam ranije platio. Zima ide, imam majku kojoj je više od 70 godina, i koja ne može izdržati niske temperature, a alternativno grijanje nemam", navodi Sinanović.

S druge strane iz Rudnika mrkog uglja (RMU) u Banovićima za Klix.ba su kazali da su u proteklom mjesecu u prioritet stavili sve fizičke osobe. Tvrde da svakodnevno veliki broj takvih osoba uspijeva dobiti ugalj koji su platili, istaknuvši da postoji problem koji nije vezan konkretno za njih.

"To je stvar logističke prirode. Naime, ovdje se ne radi samo o odnosu nas i kupca, već tu imate i transportna preduzeća, trgovce i nakupce koji su praktično posrednici između nas i krajnjeg kupca. Ono što je do nas, dosad smo krajnje korektno uradili prema skoro svim kupcima, a problem nastaje sa transportnim prduzećima, trgovcima i nakupcima koji u velikom broju slučajeva ugalj koji je namijenjen nekome, vjerovatno preusmjere drugom", kaže za Klix.ba generalni direktor RMU Banovići Elvir Salihović.

Isporučili 25 hiljada tona više uglja nego lani

Globalne prilike u elektroenergetskom sektoru osjete se i na bh. tržištu na kojem je došlo do drastičnog povećanja potražnje za ugljem, kao jednim od glavnih energenata za zagrijavanje prostorija. Rudnik u Banovićima trenutno osjeti nesvakidašnji pritisak potražnje za komercijalnim, ali i industrijskim ugljem.

"Mi smo u ovoj godini zaključno sa septembrom, na domaće tržište isporučili 25 hiljada tona više uglja komercijalnog karaktera, nego što smo to učinili u prethodnoj godini. To je povećanje za 30 do 35 posto. Međutim, to nije dostatno jer veliki broj kupaca koji su prošle ili pretprošle godine prešli na druge energente poput plina ili peleta, sada se zbog energetske krize i povećanja cijena tih energenata ponovo vraćaju nama kao kupci. Drugi razlog može biti i zbog drugih rudnika, jer nisam siguran koliko oni isporučuju ugalj krajnjim kupcima. Praktično sva ta potražnja je nama na teretu i stvara nam prilično pritisak u poslovanju jer se stvara negativna atmosfera kada je u pitanju RMU Banovići, a ona uopće ne bi trebala biti prisutna jer smo na visini zadatka, što pokazuju izvještaji", navodi Salihović.

S aspekta industrije, Salihović kaže da imaju svoje poslovne partnere sa kojima rade desetljećima i oni su u prioritetu, ali taj ugalj ne ide za svrhe podmirenja potreba široke potrošnje. Ističe da su među njihovim strateškim partnerima Elektroprivreda BiH, ali i Termoelektrana Tuzla.

"Kada je riječ o Elektroprivredi BiH, prema projekcijama i planu, njima ćemo ove godine isporučiti okvirno milion tona uglja. Kada je u pitanju Termoelektrana Tuzla, zaključno s 1. oktobrom, mi smo na ispunjenju plana od 102 posto", nastavlja Salihović, istaknuvši da u potpunosti zadovoljavaju potrebe i Alumine te Sode.

Ugalj koji ne odgovara Termoelektrani u Tuzli odlazi u Srbiju

Shodno poslovnoj politici iz ranijih godina, banovićki rudnik do deset posto svoje proizvodnje plasira na tržišta izvan Bosne i Hercegovine. Kada je riječ upravo o toj prekograničnoj saradnji, ranije je potpisan ugovor sa Elektroprivredom Srbije, međutim, on neće biti realiziran u cijelost.

"Ugovor neće biti realiziran ni približno onome što je predviđeno jer postoje klauzule koje kažu da se ugalj isporučuje u zavisnosti od mogućnosti prodavca. One sada nisu ni približne iz određenih razloga, a kada je riječ o uglju koji se njima plasira, on je niske kalorijske vrijednosti od onoga što mi isporučujemo Termoelektrani Tuzla", zaključio je Salihović.

Inače, zbog cjelokupne situacije, rudari Rudnika mrkog uglja u Banovićima, ranije ove godine proizveli su milionitu tonu uglja pet dana prije predviđenog roka.