Privreda
9

Tuzla: U četvrtu zgradu BIT Centra uloženo pola miliona KM, prostorije uskoro useljive

Piše: A. K.
Radovi na rekonstrukciji četvrte zgrade Javnog preduzeća BIT Centar u Tuzli došli su do završne faze, a prostorije bi trebale biti u upotrebi do kraja ovog mjeseca. Ovo je istaknuto prilikom susreta direktora BIT Centra Roberta Martića, gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i direktora Udruženja za razvoj Nerda Enesa Drljevića koji su danas obišli radilište.

"Svi vanjski radovi su završeni, a trenutno se obavljaju oni unutrašnji. U projekat rekonstrukcije četvrte zgrade koji je finansiran od Europske unije, a sufinansiran od Grada Tuzla, uloženo je oko pola miliona konvertibilnih maraka", kaže direktor BIT Centra u Tuzli Robert Martić.

Rekonstrukcijom zgrade koja se nalazi u samom centru grada omogućena je potpuna prilagođenost potrebama kompanija koje se bave informaciono-komunikacijskim tehnologijama (IT).

"Pored ove, u toku je i rekonstrukcija pete zgrade BIT Centra. Obje zgrade su nam jako bitne jer će nam omogućiti proširenje i prihvatanje većih kompanija. Na kraju ćemo imati ukupno pet zgrada sa oko tri hiljade metara kvadratnih prostora čime ćemo omogućiti bolju uslugu našeg centra", pojašnjava Martić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da 2016. predstavlja godinu procvata za BIT Centar.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Ovaj naš tehnološki park, za koji kažu da je najbolji na prostoru Balkana, do sada je relizovao šest hiljada edukacija, a stvoreni su uslovi za stvaranje 400 radnih mjesta i to za visokoobrazovane stručnjake koji pobjeđuju na tenderima širom svijeta", dodaje Imamović.

Direktor Nerde Enes Drljević prilikom obilaska zgrade istakao je da će znanje i mogućnosti koje pruža tuzlanski BIT Centar biti preneseni na područje Srebrenika i Kalesije.

"Ovo je sigurno jedan od najboljih projekata u pozivu Europske unije za lokalni i ekonomski razvoj. Jako smo zadovoljni da možemo reći da smo pri kraju radova te da će vrlo brzo doći do useljenja u prostorije", ističe Drljević.

U BIT centru u Tuzli trenutno radni angažman ima više od 100 visokobrazovanih mladih ljudi. U prvoj polovini ove godine, realizacijom četvrte i pete faze tehnološkog parka, a za koju je izdvojeno oko milion KM, očekuje se otvaranje dodatnih 100 radnih mjesta za mlade visokoobrazovanje stručnjake na polju IT-a.