Privreda
0

Turski turoperatori obilaze atraktivne lokacije u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru drugog po redu FAM putovanja u Bosni i Hercegovini će od 31. maja do 03. juna boraviti predstavnici 17 turskih turoperatera, dva novinara i dva predstavnika Udruženja turističkih agencija Turske –TURSAB.

U turskoj delegaciji pored zainteresovanih turoperatora i predstavnika turskih medija specijaliziranih za pitanja turizma, nalazit će se i Aziz Ciga, direktor za Evropu TURSAB-a, Berna Akar iz Odjela za korporativne odnose TURSAB-a, te predstavnik Turkish Airlines-a za region Balkana Yakup Boran, doznaje Fena u USAID-Sida FIRMA projektu.

FAM putovanje, koje za cilj ima pobliže upoznati strane turoperatore s atraktivnim turističkim destinacijama u BiH, organizovano je u saradnji USAID-Sida FIRMA projekta i turističkih agencija BH Passport, KUK Travel, Uniline Plus, Sarajevo Insider, Nebo Tours i Green Visions iz Sarajeva, Golden Tours iz Tuzle, Lambada Travel iz Bugojna i Fortuna Tours iz Mostara, te Sarajevo Navigatora kao koordinatora lanca vrijednosti.

Itinerer putovanja za grupu turskih turoperatora, razvijen u saradnji sa stručnjakom specijalizovanim za tržište Turske, obuhvatit će posjete Sarajevu, Jajcu i Travniku, kao i zanimljivim lokacijama u Hercegovini te istorijskim lokacijama u Srednjoj Bosni.

Dio posjetilaca će takođe obići turističke zanimljivosti na Bjelašnici, kao i ski centre na Jahorini i Bjelašnici.

FAM putovanje je završna faza aktivnosti USAID-Sida FIRMA projekta na razvijanju interesa za bh. turističkim proizvodom u Turskoj, a prethodila mu je posjeta bh. delegacije Sajmu turizma EMITT u Istanbulu u januaru ove godine.

ilj cjelokupne aktivnosti je da se, uz saradnju domaćih i stranih agencija, u narednom periodu izađe s konkretnim i mnogo širim programom turističke ponude za tržište Turske.

U sklopu sektora turizma USAID-Sida FIRMA projekta, krajem aprila i početkom maja ove godine za predstavnike skandinavskih turoperatora organizovano je prvo FAM putovanje u našoj zemlji, dok će turoperatori iz Engleske u posjetu BiH doći u u periodu juni/juli 2013.

Također, na jesen 2013. planirana je i posjeta Bosni i Hercegovini medija iz SAD-a.