Privreda
127

Turizam cvjeta: Tri nova sarajevska hotela, sedam novih hostela, 500 novih kreveta...

Piše: I. P.
Građani Sarajeva svjedoci su vala otvorenja hotela i pansiona koji nagovještavaju procvat turističog potencijala glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Provjerili smo koliko su se smještajni kapaciteti promijenili u posljednjih godinu dana, a koji bi nam i "crno na bijelo" otkrili o kakvoj se ekspanziji radi i da li možemo govoriti o svojevrsnom "turističkom boomu".

Prema podacima koji su za Klix.ba proslijeđeni iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, broj smještajnih objekata veći je za čak 13,1 posto u odnosu na isti period 2013. godine. Sarajevo od oktobra ima 136 smještajnih objekata kao što su hoteli, hosteli, pansioni, prenoćišta, kampovi i apartmanska naselja.

Uzimajući u obzir sve tipove ovih objekata, u Sarajevu je u posljednjih 12 mjeseci otvoreno 18 novih smještajnih objekata. Porastao je i broj soba, a samim tim i broj kreveta koji se nude gostima u glavnom gradu BiH.

U Kantonu Sarajevo registrovana su 63 hotela, a do oktobra je registrovan jedan novootvoreni hotel. Grad i dalje ima samo tri hotela sa pet zvjezdica. Broj sarajevskih motela ostao je isti u periodu od oktobra 2013. do oktobra 2014. godine – sedam. Pet pansiona registrovano je u 2014. i 2013. godini, ali se broj hostela sa dozvoljenim radom povećao sa 6 na 13.

Otvorena su i dva prenoćišta, tako da Sarajevo u svom kapacitetu ima njih 26, dok je privatni smještaj također doživio rast – sa 16 na 23 jedinice. Također, grad je u posljednjih godinu dana dobio i jedno apartmansko naselje.

Ukupan broj soba registrovanih u oktobru (3.975) veći je za 4,3 posto, dok je broj kreveta (8.806) veći za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Prema podacima koji su dati portalu Klix.ba prošla godina je također zabilježila rast u odnosu na 2012. Procenat smještanih kapaciteta tada je skočio za 6,1 posto. Ukupan broj soba (3.813) bio je veći za 1,6 posto, dok je broj kreveta (8.326) bio veći za 2 posto u odnosu na oktobar 2012. godine.

Od oktobra ove godine, do kada su podaci sakupljani, otvoreni su još hotel Residence Inn by Marriott i Hotel Opal. Na Skenderiji se trenutno gradi hotel Courtyard by Marriott, čije je otvorenje predviđeno za maj 2015. godine, a nedaleko od te lokacije smješten je obnovljeni hotel Zagreb čije se otvorenje također očekuje početkom naredne godine.