Privreda
17

Turistički voz unskom prugom bi obogatio turističku ponudu Bihaća

FENA
Delegacija Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) posjetila je danas Općinu Bihać, nakon što je općinski načelnik Emdžad Galijašević prošle sedmice prilikom posjete Prometno-poslovnom području (PPP) Bihać ŽFBiH izrazio zainteresiranost općinskih vlasti da zajedno sa hotelijerima sufinansiraju turistički voz od Bihaća do Martin Broda.

Marijo Kozina, izvršni direktor za razvoj i investicije ŽFBiH, i Rešad Mandžo, pomoćnik izvršnog direktora, zajedno sa Samirom Alagićem, direktorom PPP Bihać, upoznali su načelnika Galijaševića sa planovima Željeznica kada je u pitanju Općina Bihać.

Oni se uglavnom odnose na teretni saobraćaj unskom prugom, te proširenje i dogradnju radionice za opravku vagona, koja radi u Bihaću i koja je opravdala svoj rad.

"Naša želja je da proširimo kapcitete za opravku vagona, kako bi u dogledno vrijeme bili u mogućnosti da ukoliko se ukaže potreba zaposlimo i nove radnike", kazao je Kozina.

On je dodao i da su zainteresirani da sa lokalnim vlastima realiziraju projekat turističkog voza unskom prugom. Ova ideja potekla je od načelnika Galijaševića, koji je kazao da je riječ je o atraktivnom turističkom brendu, koji bi obogatio turističku ponudu Općine Bihać i Nacionalnog parka (NP) Una.

"ŽFBiH za Općinu Bihać jedna su od strateških firmi i Općina Bihać odradit će sve potrebne dozvole, kada je u pitanju proširenje radionice za opravku vagona. Naša inicijativa za sufinansiranje turističkog voza naišla je na podršku menadžmenta ŽFBiH i sada trebamo konkretno definisati slijed koraka, koji bi vrlo brzo u konačnici doveli do konkretizacije ove ideje", kazao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, bez aktivnijeg učešća svih nivoa vlasti ne može se očekivati poboljšanje turističke ponude ovog kraja.