|

Tučić: Ispuniti uslove za izvoz mlijeka u EU, Rusiju i Tursku

Tučić: Ispuniti uslove za izvoz mlijeka u EU, Rusiju i Tursku
11
S
SRNA
11.11.2014. u 14:57
10
komentara
11

dijeljenja
Tučić: Ispuniti uslove za izvoz mlijeka u EU, Rusiju i Tursku Foto: Ilustracija
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je danas da je neophodno stvoriti uslove za izvoz mlijeka, prvenstveno na tržište EU, a potom u Tursku i Rusiju.
Tučić je rekao novinarima u Sarajevu, nakon sastanka zvaničnika sa entitetskog i nivoa BiH posvećenog aktuelnim problemima u sektoru mljekarstva, da je to jedan od zaključaka koji će biti dostavljeni Vijeću ministara BiH.

"Neki od naših zaključaka je da je jedan od osnovih izlaza iz ove situacije da se intenziviraju sve aktivnosti u pravcu, prije svega, ispunjavanja uslova za plasman mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, primarno na tržište EU, kao i omogućavanje plasmana u Tursku, odnosno nakon ispunjavanja određenih uslova i na ogromno tržište Ruske Federacije", rekao je Tučić.

Govoreći o ispunjavanju uslova, Tučić je naveo da njih ima dosta i da se tiču normativnog okvira, stanja na terenu itd.

"U tom smislu mi jednim dijelom zavisimo od Brisela, odnosno mišljenja i evaluacije Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo, jer dio aktivnosti koje treba da realizujemo ne možemo formalno pravno provesti dok od njih ne dobijemo `zeleno svjetlo`", rekao je Tučić.

On kaže da, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i resornog ministarstva, nema prekomjernog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

"Međutim, to ne znači da i u narednom periodu nećemo intenzivno nastaviti da vršimo odgovarajući monitoring i da reagujemo čim se za tako nešto stvore uslovi, odnosno okolnosti, naravno u saradnji sa UIO BiH i nadležnim enitetskim institucijama", naglasio je Tučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje li da će mljekari odgoditi najavljene blokade, Tučić je rekao da svi moraju biti odgovorni i, prije svega, razmisliti šta će dobiti blokiranjem carinskih terminala i kakvi bi mogli biti kontraefekti.

Vijeće ministara BiH zadužio je prošle sedmice Generalni sekretarijat da organizuje ovaj sastanak. Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, ministri poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Stevo Mirjanić i Jerko Ivanković Lijanović i savjetnik ministra finansija i trezora BiH Miodrag Kudić.

Prisutni su bili i direktori Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula, Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić i drugi.

Upravni odbor Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske ranije je za sutra najavio blokadu graničnih prelaza u BiH da bi izdejstvovali uvođenje prelevmana prilikom uvoza mlijeka iz EU, koji "guši" domaću proizvodnju.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...