Razvijeno tržište
0

Tri države posjeduju više od 50 posto svjetskih zaliha urana ključnih za nuklearne elektrane

F. H.
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Može postojati tendencija da se vjeruje da su naslage urana rijetke zbog kritične uloge koju igra u proizvodnji nuklearne energije, zajedno sa svim troškovima i posljedicama vezanim uz polje. Ipak, urana zapravo ima u izobilju: ima ga više od zlata i srebra.

Marcus Lu iz Visual Capitalista vizualizira distribuciju svjetskih resursa urana po zemljama od 2021. Brojke dolaze od Svjetske nuklearne udruge, posljednji put ažurirane u augustu 2023. godine, piše Oilprice.com.

Australija, Kazahstan i Kanada imaju najveće udjele dostupnih izvora urana, na njih otpada više od 50 posto ukupnih svjetskih rezervi.

Grafika: Visualcapitalist.com
Grafika: Visualcapitalist.com

Ali među ova tri, Australija se jasno ističe, s više od 1,7 miliona tona otkrivenog urana (28 posto svjetskih rezervi) trenutno. Njen rudnik Olympic Dam, koji se nalazi oko 600 kilometara sjeverno od Adelaidea, najveće je pojedinačno nalazište urana na svijetu i također, zanimljivo, četvrto najveće nalazište bakra.

Unatoč tome, Australija je trenutno tek četvrti najveći proizvođač urana, a nalazi se na petom mjestu po proizvodnji urana svih vremena. Izvan prva tri, Rusija i Namibija imaju otprilike istu količinu rezervi urana: svaka oko osam posto, što iznosi otprilike 470.000 tona.

Južna Afrika, Brazil i Niger također imaju po pet posto ukupnih svjetskih depozita. Kina dovršava top 10, s tri posto udjela u rezervama urana, ili oko 224.000 tona.

Upozorenje na ovo je da se trenutni podaci temelje na poznatim rezervama urana koje je moguće ekonomično iskopati. Ukupna količina urana u svijetu nije točno poznata, a stalno se mogu pronaći nova nalazišta. Zapravo, poznate svjetske rezerve urana povećale su se za oko 25 posto samo u posljednjem desetljeću, zahvaljujući boljoj tehnologiji koja poboljšava istraživačke napore.

U međuvremenu, nisu sva nalazišta urana jednaka. Na primjer, u gore spomenutoj Olimpijskoj brani, uran se obnavlja kao nusprodukt rudarenja bakra koje se odvija na istom mjestu. U Južnoj Africi nastaje kao nusproizvod tokom obrade ruda u procesu iskopavanja zlata. Rudna tijela s visokim koncentracijama dviju tvari mogu povećati marže jer se troškovi mogu podijeliti za dva različita proizvoda.