{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Todorić kaže da će Mercator biti najuspješnija firma u regiji

F
29.6.2014. u 08:23
6
51
Todorić kaže da će Mercator biti najuspješnija firma u regiji
6
Todorić kaže da će Mercator biti najuspješnija firma u regiji
Ivica Todorić (Foto: Arhiv)
Vlasnik i direktor koncerna Agrokor Ivica Todorić izjavio je za slovensku televizijsku stanicu Planet TV da će od Mercatora napraviti najuspješniju firmu u regiji i da je spajanje s Agrokorom potez koji će donijeti korist potrošačima u Sloveniji i regiji.
"Mercator će vrlo brzo postati najjača i najuspješnija trgovačka firma u regiji, a što je najvažnije njegovi će ga potrošači voljeti", rekao je Todorić koji je u petak boravio u Ljubljani, u vrijeme kada je Agrokor isplatio dogovoreni iznos vlasnicima 53 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

"U svako preduzeće u koje sam došao napravio sam iz njega najbolje preduzeće po svjetskim kriterijima. Ko je drugi uspio nešto takvo napraviti u ovoj regiji?", kazao je Todorić u razgovoru za slovensku TV stanicu.

Dodao je da se u petak u Ljubljani odmah nakon isplate većinskih dioničara sastao sa sindikatima koji su ovih dana protestovali protiv prodaje te s Mercatorovom upravom.

"Kada sam odlazio svi smo plakali, i oni i ja. Željeli su da ostanem s njima. Mislim da su oduševljeni. Uvjeren sam da će to biti odlično savezništvo i da će to biti u interesu svih potrošača u Sloveniji i regiji u kojoj smo prisutni", istaknuo je Todorić.

Koncern Agrokor kupio je većinski udio u Mercatoru za ukupno 544 miliona eura. Od toga se 324 miliona eura odnosi na stjecanje stopostotnog vlasništva, 200 miliona eura za smanjenje finansijskih obaveza Mercatora, a 20 miliona za operativno finansiranje tekućeg poslovanja Mercatora.

Dvije će kompanije zajedno ostvarivati gotovo 7 milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64.000 ljudi, te biti vodeća kompanija u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire.

Agrokor je većinski paket dionica platio na temelju ugovora koji je 14. juna 2013. potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavača o kupovini 53,12 posto dionica a Mercator i na osnovi kasnijih aranžmana s bankama - vlasnicama Mercatora.

Završnom preuzimanju prethodio je sporazum s bankama o reprogramiranju duga Mercatora u visini od jedne milijarde eura, kao i saglasnost regulatornih tijela u državama u kojima djeluju Mercator i Agrokor.

Koalicija "Udružena ljevica" koja nastupa na prijevremenim izborima u Sloveniji 13. jula, organizovala je u subotu protest protiv prodaje Mercatora Agrokoru ocijenivši da će posljedice za slovensku privredu biti teške i problematične.

Najveća organizacija slovenskih sindikata zatražila je ostavku uprave Nove ljubljanske banke koja je Agrokoru prodala svoj vlasnički udio u Mercatoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: