Uređaj u fazi testiranja
283

Tim stručnjaka iz UKC-a Tuzla učestvovat će u razvoju prvog bh. respiratora

A. K.
Prvi prototip respiratora koji je proizveden u Gradačcu danas je predstavljen delegaciji Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a kako je najavljeno, zdravstveni radnici ove ustanove u narednom periodu će učestvovati u razvoju specijalnog uređaja za vještačku ventilaciju.
Sredinom aprila tim stručnjaka iz gradačačke kompanije TMD proizveo je prvi prototip respiratora za vještačku ventilaciju, a odmah nakon toga počela su testiranja ovog uređaja.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Šekib Umihanić, šefica Odjeljenja intenzivne terapije Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju Jasmina Smajić, specijalista interne medicine Dženan Halilović i diplomirani inžinjer elektrotehnike Maid Arnaut danas su posjetili kompaniju TMD.

Tim stručnjaka ove kompanije je prezentovao simulaciju rada prototipa respiratora, a tom prilikom su prikazane mogućnosti režima rada uređaja, softverska analiza rada te upravljanje i kontrola rada sistema.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović tom prilikom je istakao da je ova zdravstvena ustanova u okviru svojih ovlasti spremna staviti tim medicinskih stručnjaka na raspolaganje u daljem razvoju ovog projekta.

"Zadatak našeg tima stručnjaka je da na osnovu kliničkog iskustva i dugogodišnjeg rada u intenzivnoj njezi s pacijentima kojim je potrebna potpomognuta vještačka ventilacija, daju ulazne informacije šta je intenzivistima potrebno za uspješan i siguran rad respiratora. Ostale parametre i kontrole će izvršiti institucije zadužene za proces atestiranja takvih aparata", rekao je Jusufović.

Tim sastavljen od 40 stručnjaka iz nekoliko oblasti za nepuni mjesec uspio je napraviti prototip respiratora koji predstavlja potporu u disanju teško oboljelih pacijenata.

Prototip uređaja je nastao na osnovu respiratora koji im je ustupljen iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a sastavljen je od komponenti koje su proizvedene u BiH i inozemstvu.

Respirator koji su dobili iz tuzlanskog UKC-a je bio rashodovan, a veoma brzo su mu uspjeli vratiti funkcionalnost. Nakon toga pokrenuli su priču na izraditi prototipa vlastitog uređaja koji je trenutno u fazi testiranja.

Da bi se respirator pustio u funkciju kao vještačka potpora mehaničkom disanju u nekoj od zdravstvenih ustanova potrebno je da prođe vrlo strogu proceduru. Nadležna tijela koja se bave tim poslom moraju dati atest i certifikat kojim se potvrđuje da je respirator siguran za pacijente.

Direktor gradačačkog TMD-a Adem Hanić ranije je za Klix.ba kazao da ova kompanija ima kapacitete za proizvodnju spomenutog medicinskog uređaja, a osim za plasman na domaćem tržištu, spremni su i za serijsku proizvodnju koja je namijenjena za izvoz. Također, u nekim narednim koracima planiran je i angžaman još nekoliko domaćih kompanija.