{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TIKA pruža podršku uzgajivačima maline u BiH

A
28.10.2014. u 09:31
441
85
TIKA pruža podršku uzgajivačima maline u BiH
441
TIKA pruža podršku uzgajivačima maline u BiH
Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) pokrenula je projekt "Uzgajanje malina i osiguranje radnih mjesta u ruralnim sredinama" u Maglaju, Zavidovićima, Zenici i Žepču.
Projekt koji je pokrenut u koordinaciji s organizacijom "Zlatni ljiljan" ima za cilj smanjenje nezaposlenosti kao i omogućavanje proizvodnje u plodnim područjima.

Podrška TIKA-e, koja je prepoznala vrijednost ovog projekta, u prvoj etapi obuhvatila je 20 porodica koje su bez zaposlenja, a njima su dodijeljene sadnice za maline, sistem za navodnjavanje i zaštitna žica.

Pomoć stanovnicima ovih gradova dodijeljeni su uz prisustvo koordinatora TIKA-e za BiH Adema Urfe i predstavnika organizacije "Zlatni ljiljan".

U okviru projekta bit će sklopljeni i ugovori s firmama koje se bave preradom šumskog voća čime će stanovnici ovih područja uzgajati maline sa sigurnim otkupom.

Ovim projektom uzgajivači malina će imati godišnji prihod od oko 6.000 konvertibilnih maraka, odnosno od ovog projekta korist će imati oko 100 ljudi.

TIKA je ovim projektom ukupno podijelila 25.200 sadnica malina, sistem za navodnjavanje za parcelu od 21 dunum i 1.709 tona zaštitne žice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: