Održiviji prijevoz
12

Teslin menadžer objasnio zašto polovne električne automobile smatra važnima

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Michael Oates, menadžer prodaje i isporuke kompanije Tesla u Velikoj Britaniji, smatra da će polovna električna vozila imati važnu ulogu u prelasku na održive oblike prijevoza.

To je izjavio na Samitu o električnim vozilima u Oxfordu. Osim toga, ocijenio je da se električni automobili masovno prihvataju.

"Nakon prvih korisnika električnih automobila, moramo početi izlaziti pred one kojima električni automobil nije nužno izbor pri sljedećoj kupovini (automobila)", izjavio je.

Ukazao je da treba obratiti pažnju i na one koji su zainteresovani za kupovinu ovakvog automobila, ali nemaju dovoljno novca za to.

"Zbog toga vjerujem da su polovni automobili apsolutno ključni da bi se osiguralo da što više ljudi može iskusiti posjedovanje i vožnju električnog automobila", naglasio je Oates.

Prema Udruženju proizvođača i trgovaca motornih vozila u Velikoj Britaniji, prodaja polovnih električnih vozila u drugom kvartalu ove godine je porasla na 30.645, tj. za 81 posto. Tržišni udio ovih vozila je 1,7 posto.

Prema podacima kompanije Cox Automotive, tržište polovnih električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Država počinje ubrzano rasti kako ova vozila postaju sve više dostupna i kako raste njihova prodaja.

Međutim, Oates je istakao da je pred nama još dug put. Prema njegovim riječima, industrija polovnih električnih vozila je još uvijek u povojima, u poređenju s industrijom novih električnih vozila. Kako je kazao, mora se ponoviti napor u razbijanju mitova koji se odnose na električna vozila, ali ovaj put među kupcima polovnih automobila, prenosi CNBC.