Traže pomoć
154

Teška situacija u peradarskom sektoru u Bosni i Hercegovini, farmeri na koljenima

A. Z.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Katastrofalno je loša situacija u sektoru peradarstva, jednoj od najbolje uređenih grana u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, tvrde farmeri.

"U isto vrijeme nadležne institucije i dužnosnici koji su dobro plaćeni od našeg novca ništa ne poduzimaju i u posljednjih 6 mjeseci nikada niko nije ni pokušao kontaktirati bilo koga iz ovog sektora. Dvadeset hiljada uposlenih u ovom sektoru je na koljenima, a optimizma da će biti bolje je sve manje", navodi Mesud Pinjo, predsjednik udruženja peradara Federacije BiH.

Potražnja, a samim tim i cijena pilećeg mesa, tvrdi Pinjo, najniža je ikad zabilježena, usljed čega su organizatori tova primorani ići u pravcu smanjenja proizvodnje.

"S obzirom da smo mi farmeri u funkciji njihovih dobavljača to automatski znači i ogromnu problematiku u radu naših farmi. Umjesto dosadašnjeg prosjeka od 6 turnusa tova godišnje, ako se uskoro nešto konkretno ne uradi, farmeri će imati samo 4 turnusa godišnje, što je sa stanovišta opstanka samih farmi alarmantan podatak koji vodi samo u jednom pravcu – gašenju farmi i ostanku bez posla i novčanih primanja za hiljade porodica naslonjenih na ovaj sektor (to je nekih 100.000 osoba koji žive od ovog sektora)", navodi Pinjo.

Ističe da je uvoz jedan od najvećih problema, jer se godišnje uvezu ogromne količine piletine i prerađevina, što našem, ionako malom tržištom, pravi ogroman problem. Mnogobrojni fiskalni i parafiskalni nameti su takođe dodatno opterećenje za ovaj sektor.

"Ova proizvodnja državi na godišnjem nivou državi uplati više od 45 miliona KM samo PDV-a, kao i ostalih državnih dadžbina. Od početka 2019. godine pileće meso koje naši farmeri proizvedu našlo se i na policama marketa Evropske unije. Farmeri konstantno rade na modernizaciji i povećavanju kapaciteta svojih farmi kako bi bili spremni odgovoriti zahtjevima tržišta. Naša spremnost i odlučnost da tako nastavimo i u budućnosti apsolutna nije upitna, ali sami jednostavno ne možemo", tvrdi Pinjo.

Upućuje javni poziv svim nadležnim institucijama da konačno poduzmu konkretne mjere u rješavanju navedene problematike jer je situacija i više nego ozbiljna i traži hitnu reakciju, kako bi izbjegli gašenje i uništavanja jedne od najperspektivnijih grana poljoprivrede.