O Autoputu
529

Terzić za Klix.ba: Ako se ne povećaju akcize na gorivo imat ćemo problem, ali se ne predajemo

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić za Klix.ba je kazao da bi konačno neusvajanje prijedloga o povećanju akciza na gorivo dugoročno moglo predstavljati problem, ali da se ne treba predavati i da treba iznalaziti nove načine finansiranja.

Predstavnički dom državnog parlamenta BiH na današnjoj hitnoj sjednici nije podržao prijedlog da se o povećanju akciza na gorivo za 15 feninga glasa po hitnom postupku.

To u suštini znači da će BiH probiti rok koji je MMF postavio pred domaće vlasti kao uslov za drugu tranšu kredita, a koji ističe 7. aprila.

Naime, jedan od uslova i obećanja naših vlasti u Pismu namjere MMF-u bilo je i povećanje akciza na gorivo za 15 feninga, kako bi naša država povukla drugu tranšu dogovorenog kredita i kako bi se obezbijedila sredstva za izgradnju novih dionica autoputa na Koridoru 5C.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić za Klix.ba ističe da današnjim neusvajanjem prijedloga o povećanju akciza u hitnom postupku nije sve propalo, ali bi u konačnici, ukoliko se ni u redovnoj proceduri ne usvoji povećanje akciza, mogli imati problem.

"Još uvijek nije sve propalo, naravno da ako propadne imat ćemo problem. EBRD je uslovio kredite akcizom, ali EIB, OFID i Kuvajtski fond nisu, tako da imamo mogućnost da ipak radimo. Vidjet ćemo šta će biti. Ne bi se trebali predavati", kazao je Terzić.

Povećanje akciza ne podržavaju zastupnici Saveza za promjene, koji ističu da bi dodatnim nametom od 15 feninga najviše štete pretrpjeli poljoprivredni proizvođači, koji također traže uviđenje tzv. plavog dizela.

Zanimljivo je da su zvaničnici Evropske unije u BiH te brojni ambasadori isticali važnost povećanja akciza kako bi se nastavile i započete reforme u sklopu reformske agende.

U FBiH nekoliko je otvorenih gradilišta na izgradnji autoputa, ali bez konkretnog pomaka zbog nedostatka sredstava veoma malo je izgrađeno novih kilometara. Prijedlog je da se od ukupno 15 feninga povećanja akciza na gorivo po litru, 10 feninga odvaja za izgradnju autoputeva, a pet feninga za cestogradnju.