Pilot projekat
111

Termoelektrana Tuzla će testirati norvešku tehnologiju zamjene uglja za biomasu

B. R.
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Norveška kompanija GEIA AS je najavila potpisivanje ugovora sa preduzećem Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) za pilot projekat testiranja norveške tehnologije za direktnu zamjenu uglja. Naglasili su da je riječ o revolucionarnoj tehnologiji.

Kako su saopćili iz ove kompanije, pilot projekat će se provoditi u Termoelektrani Tuzla kao najvećoj termoelektrani u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je značajna prekretnica u prelasku sa uglja koji zagađuje na korištenje održive biomase kao pouzdanog i ekološki prihvatljivog izvora energije. Osim značajnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, uspostavljanjem najsavremenijih proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini otvorit će se mnoga nova radna mjesta u industriji koja je okrenuta ka budućnosti", ukazali su u GEIA AS.

Ova inicijativa je već, kako su naveli, izazvala interesovanje među norveškim investitorima koji vide mogućnosti za zdrava i održiva ulaganja u proizvodnju obnovljive energije u Bosni i Hercegovini.

"Ponosni smo što kroz ovaj projekat doprinosimo razvoju i jačanju odličnih odnosa između Norveške i Bosne i Hercegovine", dodaju.

Povodom potpisivanja sporazuma, Ambasada Norveške na čelu sa ambasadorom Olavom Reinertsenom 20. juna posjetit će Termoelektranu Tuzla.

"Ovo označava početak plodne i dugoročne saradnje Bosne i Hercegovine i Norveške u borbi protiv emisije stakleničkih plinova. Radujemo se bliskoj saradnji sa EP BiH, vlastima Bosne i Hercegovine i drugim relevantnim akterima kako bismo osigurali uspješnu implementaciju ovog pilot projekta", istakli su.

U kompaniji GEIA AS Uvjereni su da će njihovom tehnologijom, razvijenom u Norveškoj, doprinijeti ubrzanju tranzicije na čistiju energiju i smanjenju zavisnosti od uglja u Bosni i Hercegovini.