Milionski ulog
191

Terminal za 700.000 putnika: Polaganjem kamena temeljca počelo proširenje tuzlanskog aerodroma

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Svečanim polaganjem kamena temeljca danas je zvanično počela realizacija projekta nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla. Projekat je podijeljen u dva dijela, a cjelokupna investicija iznosi 6.110.514,57 KM.

Kamen temeljac danas su na pisti Međunarodnog aerodroma Tuzla položili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Potreba za proširenjem putničkog terminala ukazala se shodno sve većem broju putnika koji koriste usluge ove zračne luke.

Kako je istaknuto na današnjoj svečanosti, u prvih devet mjeseci ove godine aerodrom je opslužio 400.000 putnika.

"Rekonstruisani i prošireni putnički terminal u budućnosti će moći primiti i opslužiti 700.000 putnika u toku godine. Prilikom projektovanja budućeg terminala vodili smo pažnju da u jednom vršnom satu možemo opslužiti dva naša aviona. Također, moći ćemo opslužiti 400 putnika u dolascima i isto toliko u odlascima", rekao je direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović.

On je napomenuo i da se prilikom projektovanja vodilo računa o ispunjavanju svih standarda domaćeg i međunarodnog karaktera, a kako bi se što kvalitetnije mogle opslužiti i potrebe kompanija i putnika.

"Strateški cilj Vlade TK od samog početka je bio Međunarodni aerodrom Tuzla. Vladi TK nije u prioritetu profit i ja vrlo često naglašavam benefit koji imaju građani TK i cijele BiH, odnosno da odavde mogu koristiti najjeftinije usluge avionskog prevoza širom Evrope", izjavio je premijer Tuzlanskog Kantona Bego Gutić.

Federalni premijer Fadil Novalić potcrtao je da Međunarodni aerodrom Tuzla ima veliki značaj za cjelokupnu privredu TK, Federacije BiH, ali i cijele države.

Kazao je i da se spomenutom rekonstrukcijom želi povećati komfor putovanja, ali i stvoriti pretpostavke za daljnji rast i razvoj tuzlanskog aerodroma.

"Mi smo federalni novac usmjerili prema Tuzli, Bihaću i Mostaru jer vidimo da se značajno razvija zračni promet i u toj međunarodnoj igri kapitala i rasta tog prometa mi nemamo neke šanse u razvoju plovidbe našim operaterom, već trebamo razvijati aerodrome", dodao je.

Naglasio je i da je cilj federalne vlade da Tuzla postane najznačajniji kargo i prometnik "low cost" letova. Finansijeri ovog projekta su Federalna i Kantonalna vlada te Međunarodni aerodrom Tuzla.

Realizacijom projekta nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla uslijedit će i izgradnja zgrade Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i carinskog skladišta za avionsko gorivo.

Za spomenute zgrade UIOBiH je osigurala dva miliona maraka, dok će Međunarodni aerodrom Tuzla iz vlastitih sredstava finansirati izgradnju carinskog skladišta za avionsko gorivo.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja objavilo je poziv za uvid u Glavni projekt izgradnje carinskog skladišta avionskog goriva u sklopu kompleksa Međunarodnog aerodroma Tuzla u koji će biti uloženo blizu milion KM.