Privreda
78

Teloptic grupacija i Ministarstvo privrede KS potpisali ugovor o koncesiji

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Teloptic grupacija i Vlada KS, odnosno Ministarstvo privrede KS, potpisali su u petak 15.07.2016. godine Ugovor o koncesiji za eksploataciju pitke podzemne vode sa izvorišta Vilenac na lokalitetu Blažuj, općina Ilidža.

Radi se o izvorištu koje je locirano u podnožju planine Igman, a potpisivanju Ugovora o koncesiji su prethodila dugogodišnja istraživanja prostora, kvaliteta i kvantiteta vode. Bušenje je urađeno najsavremenijim metodama, ugrađeni su najkvalitetniji materijali koji se mogu naći na tržištu, nadzor nad radovima su vršili i dalje vrše priznati stručnjaci iz hidrogeološke branše. Sve analize pokazuju da se radi o vodi vrhunskog kvaliteta koja dolazi sa 250 metara dubine.

Prvi zahtjev za dodjelu koncesije je podnesen 2010. godine, ali je ugovor potpisan tek šest godina kasnije i to zahvaljujući razumijevanju Vlade Kantona Sarajevo za privredu i njihovoj želji da pomognu privredi i kompanijama koje rade na području Kantona Sarajevo.

Voda sa izvorišta Vilenac će se koristit za proizvodnju prirodne izvorske vode ELLA koja je već priznata od strane potrošača na BiH tržištu, koristit će se za proizvodnju ledenih čajeva ELLA, Sinalco osvježavajućih bezalkoholnih pića, Bona voćnih sokova i nektara kao i Frupi voćnih sirupa.

Pored namjene za flaširanje i proizvodnju sokova, voda će se koristit i za tehnološke potrebe Milkos dd Sarajevske mljekare Sarajevo.

Potpisivanjem Ugovora o koncesiji ostvaren je i zadnji preduslov da se prirodna izvorska voda ELLA prizna od strane Agencije za sigurnost hrane BiH sto je opet preduslov da se prizna u zemljama članicama EU. Samim tim za očekivat je da će se veoma brzo voda ELLA naći na tržištu EU i Kine.

Teloptic grupacija je domaća kompanija sa preko 500 zaposlenih i 100% u domaćem vlasništvu u sklopu koje posluje Sarajevska mljekara Milkos koja će potpisivanjem ugovora o koncesiji stvoriti preduslove za dodatno širenje i zapošljavanje.

Inače Ugovor o koncesiji je potpisan na period od 30 godina sa pravom zahvata od 10l/s.