{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

18.8.2017. u 21:58
611
68
Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona
611
Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.
Razvoju gljivarstva u Bosni i Hercegovini doprinijelo je i otvaranje prve kompostare u našoj zemlji, a koja je smještena u Gračanici.

Cjelokupna proizvodnja gljiva u BiH iznosi blizu 2.200 tona godišnje, a najveći procenat pripada Tuzlanskom kantonu, koji se na godišnjem nivou kreće od 500 do 600 tona.

Šampinjon dominiraDominira šampinjon čiji udio je nešto manji od 80 posto, zatim bukovača u omjeru od 20 posto, dok je na trećem mjestu i ujedno sa najmanjom zastupljenošću gljiva šitaki.

"Ovim brojkama, zatim cijenom i kvalitetom postigli smo to da potisnemo uvoznu gljivu sa našeg tržišta. Sama činjenica da 20 godina nije povećavana cijena gljive na ovom području pokazuje koliko je stabilna oblast. U svemu ovome trebalo je i veliko odricanje uzgajivača, ali i ulaganje finansijskih sredstava", kaže za Klix.ba predsjednik Grupacije proizvođača komposta i gljiva Tuzlanskog kantona Mujdin Tokić.

U sklopu grupacije djeluje 30 gljivara, a među njima je i pet žena.

Jedna od njih je i Alma Fazlić iz Tuzle koja je prije nekoliko godina prvenstveno krenula s uzgojem šampinjona, međutim zbog oblasti u kojoj je potreban angažman veće radne snage, preorijentisala se na bukovače.

U cijeli posao je, priča nam ona, krenula s određenom dozom rizika, ali trud i rad su se isplatili.

Danas u svom malom proizvodnom pogonu uzgaja blizu tri i po tone bukovače, koja će za dva i po mjeseca naći svoj put do tržišta.

"Sam urod gljive zavisi od temperature zraka i vanjskih uticaja. Sam proces, od unosa vreća do plasmana na tržište, traje dva i po mjeseca. U tom periodu imamo tri vala. Prvi počinje samim unosom vreća i njega karakteriše proces inkubacije koji traje od 24 do 26 dana. Nakon toga potrebno je sedam dana za izbijanje plodova u drugom valu, dok je treći namijenjen za vađenje plodova", pojašnjava nam Fazlić.

Unosan posaoSam rad ističe da nije previše fizički naporan, ali i da uzgoj gljiva sa sobom nosi određenu dozu rizika kao i svaki drugi posao.

"S obzirom na situaciju u cijeloj zemlji, možemo reći da je ovaj posao unosan. Meni je primarna djelatnost, a uz veliku posvećenost od ovoga se može živjeti. Svu gljivu koju proizvedem plasiram u našem kantonu, a određeni dio uspijem prodati i u Republici Srpskoj", nadovezuje se ova uzgajivačica.

Govoreći o podsticajnoj politici, Tokić kaže da se iz kantonalnog budžeta izdvajaju određena novčana sredstva namijenjena uzgajivačima gljiva, a njihova isplata je redovna.

Za razliku od svih općina koje djeluju u TK, određeni iznos sredstava izdvaja i Grad Tuzla za nabavku folija i zdjelica za pakovanje proizvedenih gljiva.

S druge strane, kao i u svakoj drugoj proizvodnoj oblasti u BiH i u ovoj postoje određeni nedostaci, odnosno problemi.

"S obzirom da je riječ o mladoj proizvodnji u kojoj su ljudi sa malim iskustvom, dodatan problem nam predstavljaju i ekstremne temperature zraka. Ali, svi se bore kako bi se posao na najbolji mogući način obavio i na kraju postigao rezultat", ističe Tokić.

Plasman izvan BiHKada je riječ o izvozu, Tokić kaže da su određene količine bh. gljive već plasirane na tržište izvan naše zemlje.

Cilj domaćih gljivara je u narednom periodu, pored širenja postojeće proizvodnje, pokretanje i procesa prerade gljiva.

"Želja nam je s našeg tržišta potisnuti i uvoznu prerađenu gljivu koja je trenutno zastupljena na policama trgovačkih lanaca", rekao je na kraju Tokić, ocijenivši kvalitet domaće gljive izuzetno dobrim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: