Predviđanje MMF-a
13

Svjetsku ekonomiju čeka teška 2023. godina jer SAD, EU i Kina istovremeno usporavaju rast

S. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Za veći dio svjetske ekonomije, 2023. će biti teška godina jer glavni motori globalnog rasta - Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Kina, doživljavaju slabljenje aktivnosti, rekla je šefica Međunarodnog monetarnog fonda u nedjelju.

"Nova godina će biti teža od godine koju ostavljamo za sobom", rekla je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva u nedjeljnom jutarnjem informativnom programu CBS-a "Face the Nation".

"Zašto? Zato što tri glavne ekonomije, SAD, EU i Kina, istovremeno usporavaju", rekla je ona.

U oktobru je MMF smanjio izglede za globalni ekonomski rast u 2023., odražavajući kontinuirani otpor zbog rata u Ukrajini, kao i inflatorne pritiske i visoke kamatne stope koje su osmislile centralne banke poput Federalnih rezervi SAD s ciljem da umanje pritisak na cijene.

Od tada, Kina je ukinula svoju politiku nultog covida-19 i krenula u haotično ponovno otvaranje svoje ekonomije, iako tamošnji potrošači ostaju oprezni kako broj slučajeva koronavirusa raste.

U svojim prvim javnim komentarima od promjene politike, kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je u novogodišnjem obraćanju pozvao na više truda i jedinstva dok Kina ulazi u "novu fazu".

"Prvi put u 40 godina, rast Kine 2022. će vjerovatno biti na nivou ili ispod globalnog rasta", rekla je Georgieva.

Štaviše, "požar" očekivanih zaraza koronavirusom u narednim mjesecima vjerovatno će dodatno pogoditi kinesku ekonomiju ove godine i odugovlačiti i regionalni i globalni rast, rekla je Georgieva, koja je krajem prošlog mjeseca otputovala u Kinu u vezi s MMF-om.

"Sljedećih nekoliko mjeseci za Kinu će biti teško, a utjecaj na kineski rast će biti negativan, utjacaj na region će biti negativan, utjecaj na globalni rast će biti negativan", rekla je ona.