Privreda
862

Svečanost u Preventu: Milionita garnitura proizvedena u pogonima u Goraždu

Piše: E. A.
Milionita garnitura automobilskih presvlaka ove godine proizvedena je u Preventovim proizvodnim pogonima u Goraždu. Bio je ovo povod za veliku svečanost pa su menadžment i uposlenici proslavili značajan jubilej sa svojim kolegama iz drugih gradova.

Lejla Ferhatbegović, direktorica lokacije Prevent Goražde, čestitala je uposlenicima na velikom angažmanu ističući zadovoljstvo zbog činjenice da je milionita garnitura proizvedena u goraždanskim pogonima.

"Čestitam vam od srca na ostvarenim rezultatima i želim da nastavimo ovaj uspjeh“, istakla je Ferhatbegović.

Više od milion garnitura autopresvlaka plasirano je na svjetsko tržište u prva tri kvartala 2015. godine.

"Do subote 31. oktobra već je proizvedeno milion i 400.000 garnitura. Milionita garnitura proizvedena je u augustu i to na programu Opel Mokka koji se proizvodi u Goraždu“, kazao je Haris Rahman, član Uprave Grupacije Preventa.

Više puta je Rahman istakao da je sve to postignuto zahvaljujući velikom trudu i angažmanu Preventovih uposlenika pa je i ovaj jubilej bio prilika da menadžment Grupacije dodijeli priznanja uposlenicima za izuzetan rad, doprinos i rezultate ostvarene u proteklim godinama. Enver Šabanović zvani Daidža samo je jedan od dobitnika priznanja za svoj rad u Preventu.

"Radim ovdje već četiri godine, zahvaljujući Rahmanu... samo me pitao jesi li ti Daidža. Sutradan sam počeo raditi. Prevent mi znači mnogo, znači mi sve u životu jer odavde hranim svoju porodicu. Imam troje djece što su ostala od sestre, bez roditelja, pomažem i njima, a zovu me Daidža zbog te djece“, ispričao je Šabanović, uposlenik Preventa.

Više od 5.500 ljudi Prevent danas upošljava u BiH, a posebno su ponosni na činjenicu da su danas najveći poslodavac u Srebrenici.

"Prevent snažno širi svoje poslovanje u cijeloj BiH, novi pogoni su otvoreni u Ilijašu, Krajini, Tomislavgradu i radimo na projektima koji nisu vezani samo za automotiv“, ističe Rahman.

Novi projekti omogućili su rast prodaje u svim segmentima i povećanje kapaciteta na svim proizvodnim lokacijama, međutim, Goražde ima posebno mjesto.

"Po pitanju auto motiva i šivenju autopresvlaka Goražde je trenutno naša najveća lokacija koja proizvodi najviše autopresvlaka“, kaže Rahman.

U Goraždu se pored presvlaka za modele Golf VII proizvode i presvlake za Opel Mokka i Corsa.

"Prevent Grupacija u BiH je u 2015. godini nastavila rast prodaje u svim segmentima poslovanja. Proširili smo saradnju s kupcima poput BMW-a i Forda, Nissana i Peugeota te kroz nove projekte povećali kapacitete na svim proizvodnim lokacijama“ , ističe Rahman dodajući kako se četiri miliona automobila u Evropi godišnje opremi komponentama iz Prevent grupacije.

Ulaganjem u nove projekte Prevent Grupacija postala je glavni akter na evropskom tržištu automobila i komponenti za interijere. Prevent grupacija je vodeći izvoznik. Ova kompanija svojim poslovanjem pokreće bh. privredu i magnet je za strane investitore.

"Kvalitet proizvoda, trud, rad i spremnost da odgovorimo visokim zahtjevima ove industrije su naša osnovna komparativna prednost na tržištu i ono čemu konstantno težimo“, istakao je direktor Rahman tokom dodjele priznanja danas.