Važan projekt
21

Svečano položen kamen temeljac za izgradnju HE Vrilo, Čović se nije pojavio na ceremoniji

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Danas je svečano položen kamen temeljac za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo na području Općine Tomislavgrad. Iako je kamen temeljac trebao položiti član Predsjedništva BiH Dragan Čović, čije ime je uklesano u kamen, on se nije pojavio na današnjoj ceremoniji.

Prisutni su istakli značaj ulaganja u nove kapacitete za obnovljive izvore energije čime će, kako su istakli, BiH biti uvrštena na evropsku zelenu kartu, a novi pogoni će pomoći razvoju privrede te otvaranju novih radnih mjesta, kao i smanjenju negativnog trenda odlaska mladih.

Načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin kazao je da se radi o velikom projektu, ne samo za Tomislavgrad, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je veliki projekt, ne samo za Tomislavgrad, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ako posmatramo projekte kao takve. Otvaramo mogućnost za gornje horizonte duvanjskih polja i intenzivnije bavljenje poljoprivredom. Problem kraških polja jeste u tome što imate vode kada ne treba, a nema je kada treba", istakao je Vukadin.

On je dodao da je nakon vjetroelektrane, koja je otvorena u martu ove godine, hidroelektrana novi korak za ovu općinu.

"Do kraja godine bi trebala da bude još jedna vjetroelektrana. Radimo intenzivno na obnovljivim izvorima energije i ulazimo na zelenu kartu evropskih obnovljivih izvora. Sve ovo skupa će općinu Tomislavgrad, Elektroprivredu HZHB, Federaciju BiH i BiH gurnuti u proevropskom smjeru za razliku od pozicije gdje se nalazimo danas", dodao je Vukadin.

Načelnik Općine Tomislavgrad je kazao da ukoliko ovo područje dobije još jednu vjetroelektranu i počne izgradnju reverzibilne hidrocentrale, onda se može govoriti o milionskim iznosima u budžetu u pogledu finansijskih efekata.

Direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja je istakao da je prioritet poslovne politike ovog javnog preduzeća razvoj i izgradnja novih proizvodnih projekata iz obnovljivih izvora, čime se osigurava budućnost na zahtjevnom tržištu električne energije.

"Dosljedni razvojnoj strategiji, investiranju u različite proizvodne objekte, posebno u nove proizvodne kapacitete, povećali bismo ne samo vlastitu proizvodnju i dobit, već i dalje opstanak, ostanak i razvoj u BiH. Tomislavgradska općina je bogata obnovljivim izvorima energije od kojih smo vjetar maksimalno iskoristili izgradnjom vjetroelektrane Mesihovina. Nastavljamo korištenje vodenih resursa rijeke Šuice izgradnjom crpne hidroelektrane Vrilo. Postavljanjem kamena temeljca potvrđujemo razvojnu strategiju, uvažavajući nove tehnologije i jamčeći čuvanje okoliša", dodao je Gilja.

Direktor Gilja najavio je i novu veliku investiciju ove javne kompanije, tunel koji će povezati Buško blato i Ramsko jezero, vrijedan 70 miliona eura. Uskoro će se i za taj projekt postaviti kamen temeljac.

Projekt crpne HE Vrilo trebao bi biti poticaj ekonomskom napretku općine, od čega bi korist imali svi stanovnici, čime bi se smanjio negativan trend iseljavanja. "Negativan utjecaj crpne HE Vrilo je minimalan na biljni i životinjski svijet", dodao je Gilja.

Direkor Elektroprivrede HZHB je kazao da je planirano da HE Vrilo ima sedam građevinskih objekata - gornji bazen, ulaznu građevinu dovodnog tunela, dovodni tunel dužine pet kilometara, vodnu i zaštitnu komoru, tlačni cjevovod dužine 450 metara, strojarnicu s izlaznim tunelom, građevinom, platoom, raskopištem i donji bazen.

U ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je trebao položiti kamen temeljac, ali se iz nekog razloga danas nije pojavio u Tomislavgradu, obratila se Borjana Krišto, potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

"U vremenu i okolnostima u kojima živimo infrastrukturni projekti kao što je ovaj od mnogostrukog značaja su za lokalnu zajednicu, ali i za cijelu BiH. U martu smo svjedočili završetku vjetroelektrane Mesihovina, prvog vjetroparka u BiH. Elektroprivreda HZHB pokazuje društveno odgovorno poslovanje, a izgradnja novih vlastitih proizvodnih kapaciteta i osiguranje kontinuirane isporuke električne energije iz vlastitih postrojenja pokazatelj su ozbiljnog pozicioniranja ovog preduzeća na tržištu električne energije", izjavila je Krišto.

Ona je dodala da je u vrijeme kada dominiraju negativne teme današnji događaj jedna pozitivna priča.

"Ovo je vrijedan i važan korak za stvaranje pozitivnog ambijenta kojim će se osigurati nova radna mjesta, nova ulaganja i ponuditi perspektiva mladim ljudima da ostanu ovdje", zaključila je Krišto.