Infrastrukturni projekti
86

Susret Nikšića i direktorice EBRD-a u BiH: Razgovarali i o izgradnji tunela Prenj na Koridoru 5C

FENA
Manuela Naessl i Nermin Nikšić (Foto: Vlada FBiH)
Manuela Naessl i Nermin Nikšić (Foto: Vlada FBiH)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) danas se sastao s direktoricom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuleom Naessl, saopćili su iz Vlade FBiH.
Razgovarali su o infrastrukturnim projektima, obnovljivim izvorima energije, javnim investicijama i reformskim planovima Vlade FBiH, a koje može podržati i EBRD. Naglasak je stavljen na izgradnju autoputa Koridor 5C, kao što je dionica Poprikuše - Nemila, a među prioritetnim je istaknut i projekt izgradnje tunela Prenj.

Razgovarali su i o ubrzanju izgradnje postojećih dionica Koridora 5C te zatvaranju finansijske konstrukcije za preostale dionice autoputa. Današnji sastanak bio je posvećen i projektima iz oblasti energetike u koje je uključen EBRD, kao što je izgradnja solarne elektrane u Gračanici, a istaknuta je i važnost podrške planovima pravedne tranzicije ka obnovljivim izvorima energije.

Nikšić i Naessl su se osvrnuli na prioritetne investicijske projekte koji uključuju putnu, željezničku i energetsku infrastrukturu, saopćili su iz Vlade FBiH.