Puzajući pad
15

Suočena sa kombinacijom recesija-inflacija, nastavlja se slom berze na Wall Streetu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Inflacija i recesija su eksplozivan koktel za finansijska tržišta koja su sedmicu završila općim padom, bilo da se radi o dionicama, obveznicama i svim valutama u odnosu na dolar.

Jedan od razloga za ovakav pad je odlučnost direktora američkih centralnih rezervi (FED) da podigne kamatne stope onoliko koliko je potrebno kako bi zaustavio inflaciju, pa i pod cijenu ulaska u recesiju.

Od marta, FED je kamatne stope digao čak pet puta. Od nula posto, do sada su kamatne stope u SAD-u se digle na tri posto, a očekuje se da do kraja godine na 4,5 posto.

Na ove mjere FED-a nadovezale su se budžetske mjere vlade Velike Britanije, prijetnja recesija u Eurozonu te eskalacija ruske agresije na Ukrajinu.

Wall Street je na sve ove informacije reagovao predviđajući veće troškove za preduzeća i smanjenje dobiti. Tako su američke dionice nastavile svoj pad. Indeks Dow Jones se našao na najnižoj razini od 2020. godiene i pao za 1,6 posto. Indeks velikih kompanija S&P 500 pao je za 1,7 posto, a NASDAQ kojeg čini veliki broj tehnoloških kompanija 1,8 posto, piše Le Monde.

Centralne banke pribjegavaju podizanju kamatnih stopa kako bi potaknuli da građani i kompanije povuku dio novca sa tržišta i na taj način smanje inflaciju koja u teoriji predstavlja pad vrijednosti novca u odnosu na robe.