Trumpova era
19

Strani automobilski proizvođači u SAD-u zabrinuti zbog najava programa "First America"

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Strani proizvođači automobila dosta su pomogli u transformaciji ekonomije na jugu SAD-a u protekle tri decenije. Najave novog ekonomskog programa "First America" američkog predsjednika Donalda Trumpa, znatno su zabrinule strane proizvođače u SAD-u.

Proizvođači su sada suočeni s novim izazovima zbog prijetnji trgovinskim ratovima i rastućim utjecajem Silikonske doline u autoindustriji, piše AFP.

U području SAD-a, gdje se sve češće identifikuju s naslijeđem rasizma, tačnije u Alabami, Mercedes-Benz, Honda, Hyundai-Kia i Toyota imaju svoju proizvodnju.

Veronica Curtis bila je jedna od prvih 700 ljudi zaposlenih kada je Mercedes započeo proizvodnju u svojoj fabrici Tuscaloosa u Alabami 1997. godine. Timu se pridružila pet dana nakon osnivanja firme.

"Nikada nisam radila s automobilima, nisam ništa znala o njima", rekla je Curtis za AFP. Ali, 20 godina kasnije, ona vodi tim od 60 ljudi.

Međutim, sada je zabrinuta kako će se dalje odvijati proizvodnja nakon što je nastupila Trumpova era.

"Život se promijenio", rekao je republikanski senator savezne države Tennessee Bob Corker, gdje je Volkswagen otvorio tvornicu 2011. godine. Do sada su zaposlili više od 3.200 ljudi.