Privreda
79

Stegnuli kaiš, uštedjeli pa sad nude sigurniji prostor investitorima u TK

Piše: A. Kendić
Senad Alić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Senad Alić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Budžet Tuzlanskog kantona konačno je stabiliziran, a finansijska godina je okončana sa najmanjim deficitom u zadnjih osam godina i on trenutno iznosi 75 miliona KM, kazao je u razgovoru za Klix.ba predsjednik Skupštine TK Senad Alić.

U proteklih godinu i po dana, koliko je prošlo od održavanja Općih izbora te godinu od preuzimanja vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, Alić ističe da je dosta toga urađeno u cilju stvaranja znatnih ušteda u budžetu.

Na nekoliko strana donekle je stegnut kaiš, a prema Alićevim riječima, TK je prvi u FBiH Zakonom o plaćama i nakanadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima vlasti TK regulisao ovu oblast.

Time su, kaže, ostvarene znatne uštede u kantonalnom budžetu.

"Primanja funkcionera, ne samo u Vladi i Skupštini TK, nego i u svim ostalim organima, doveli smo u jedan korektan i realan nivo. To se pozitivno odrazilo na prostoru kantona. Boljem stanju je doprinijelo i ukidanje tzv. 'bijelog hljeba', čime su postignute dodatne uštede", ističe Alić u razgovoru za Klix.ba.

Stezanje kaiša političkim partijama

Zbog ušteda donekle trpe i političke partije. Naime, njima su u budžetu TK za ovu godinu izdvajanja smanjenja za deset posto.

"Kada smo radili izradu plana budžeta pojedinačno smo ušli u strukturu svih korisnika budžeta TK. Procijenili smo da u ovom momentu, iako je izborna godina, trebamo ući u smanjenje izdvajanja za stranke. Nismo imali primjedbi kada smo izvršili to smanjenje", kaže Alić.

Određene rekonstrukcije su urađene i u zdravstvenom sistemu TK. Shodno tome, donošenjem nove Odluke o Pozitivnoj listi lijekova, osigurane su velike uštede, a posebno se favorizirala domaća proizvodnja, što je, prema Alićevim riječima, zadatak u svim granama privrede u TK.

Senad Alić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Senad Alić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Prvi čovjek Skupštine TK naglašava da je u toku i realizacija projekta javno-privatnog partnerstva u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli, a u ovoj godini nastavljena je i realizacija projekta integrisanog informacionog sistema u zdravstvu TK.

Ekspanzija aviosaobraćaja

Kao jedan od svijetlih primjera poslovanja u TK Alić navodi Međunarodni aerodrom Tuzla, kroz koji je u prošloj godini prošlo ukupno 252.029 putnika, a samo u prva dva mjeseca ove godine taj broj iznosi 39.174.

"Avionski saobraćaj na prostoru našeg kantona je u velikoj ekspanziji, a u ovoj godini se planira da će biti prevezeno više od 250.000 putnika. Također, stvoreni su preduslovi i za kargo centar, a dobijene su i dozvole za izvoz namirnica animalnog porijekla. U svom tom dijelu Vlada TK je prepoznala značaj i obezbijedila je investicije od pola miliona maraka u svrhu boljeg funkcionisanja aerodroma", nastavlja Alić.

U oblasti razvoja i poduzetništva naš sagovornik ističe dva dokumenta koji su preduslov za razvoj poduzetništva ovog kantona.

Radi se o Strategiji razvoja TK za period od 2016. do 2020. i Programu javnih investicija TK za period od 2016. do 2018. godine, koji je u skladu sa Reformskom agendom BiH.

"Stabilizacijom budžeta i restruktuiranjem privrede mi smo već stvorili sliku potencijalnim investitorima na prostoru TK. Ovim načinom i funkcionisanjem obezbijeđen je bolji i sigurniji prostor kada su u pitanju investicije", ističe Alić.

Naglašava i da će aktivnostima Vlade i Skupštine TK u narednom periodu doći do smanjenja evidentiranih u Zavodu za zapošljavanje TK.

Naime, do kraja ove godine na području TK priliku za zaposlenje dobit će blizu 3.500 osoba.

Ovo omogućava Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja u 2016. godini, a koji realizuju Vlada FBiH i Vlada TK. Za ovu namjenu će biti utrošeno 18 miliona KM.

Ovaj kanton trenutno ima najveći broj nezaposlenih osoba u FBiH, a koje su registrovane na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK. Riječ je o 96.000 nezaposlenih.

Senad Alić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Senad Alić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

"Programski ciljevi i zadaci Vlade i Skupštine TK se odvijaju onom zacrtanom dinamikom, a jedan od njih je i program sufinansiranja prekvalifikacije za najmanje 100 nezaposlenih osoba koji je pokrenut nedavno. U poodmakloj fazi je i realizacija programa zapošljavanja osoba koji realizuju Vlada FBiH i Vlada TK. Do sada je povučeno 10 miliona KM, od planiranih 18 miliona maraka", dodaje predsjednik Skupštine TK.

Promjene koalicionih partnera osjetili i radnici

Vlada i Skupština TK u proteklom periodu su uložili određene napore u rješavanju velikih problema u kojima se nalaze preduzeća koja su bila nosioci privrede TK.

Sinergijom relevantnih faktora, naglašava Alić, problemi Dite, Aide, Livnice čelika, Konjuha, Tvornice transportnih uređaja (TTU), Gredelj Revoma, sada su u velikom dijelu na dobrom putu okončanja pozitivnim rješenjima.

Veliku kočnicu u bržem rješavanju nagomilanih problema obespavljenih radnika Alić vidi u tri promjene koalicionih partnera u TK, a do kojih je došlo prošle godine.

"Vlada TK je naporno radila u sistemskim rješenjima za sve ove fabrike. Izdvajane su određene sume novca na zakonit način", podsjeća Alić i naglašava da se trenutno sprovode određene aktivnosti kada je u pitanju TTU, čiji radnici smatraju da bi za ovo preduzeće najbolje bilo da ga kupi Elektroprivreda BiH i Rudnik mrkog uglja "Banovići".

Nacrt zakona o državnim službenicima uskoro pred poslanicima

Pred poslanicima Skupštine TK uskoro bi se trebao naći i Nacrt zakona o državnim službenicima, a trenutno je u toku i izrada zakona o visokom obrazovanju TK.

"Zakon o državnim službenicima će omogućiti mnogo promjena kada je u pitanju uprava. Zagovornik sam toga da sastav kabineta u svom mandatu bira premijer ili ministar te da po isteku iz njega svi izlaze. Sada imamo situaciju da imamo rukovodeće državne službenike i namještenike kojima je zakonom omogućeno da im nadređeni vrlo teško može tražiti istrajan i naporan rad te funkcionisanje", kaže Alić.

Dodaje i da se trenutno stanje u što skorijem vremenskom periodu mora mijenjati.

"Mi ovaj problem moramo riješiti. To će na primjer dovesti i do toga da će se u TK za dvije sedmice moći otvoriti obrt ili preduzeće, a na ovakav način funkcionisanja administracije do toga sigurno neće doći. Naravno, vjerujem da mi kao vlast ili Vlada TK nećemo užurbano raditi na donošenju ovog zakona, odnosno nećemo 'lomiti preko koljena', kako poslije ne bi dolazili na određene prepreke", dodaje Alić.

Kada je u pitanju zakon o visokom obrazovanju koji treba biti donešen, Alić naglašava da on neće uticati na autonomiju Univerziteta u Tuzli, odnosno na donošenje programa i planova rada.

"Ovdje su u pitanju finansije i to neće zaobići nikoga. Mi ćemo sigurno donositi kontrolu finansija u svim oblastima na prostoru TK kako bi nastavili smanjenje deficita u budžetu", potcrtava Alić i kaže da će u narednom periodu doći i do izrade zakona o policijskim službenicima u TK.

Na kraju našeg razgovora predsjednik Skupštine TK kaže da je ovaj kanton uvijek bio lider pozitivnih promjena i pokretač uspostavljanja naprednih sistemskih rješenja koji se koriste kao primjer za regulisanje pojedinih pitanja u drugim kantonima u FBiH.