Privreda
217

Šta kažu izvoznici mlijeka iz BiH na odluku Evropske komisije?

Piše: J. H.
Evropska komisija danas je odbacila prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH, čime je otklonjena barijera za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz naše zemlje. Predstavnici četiri mljekarske kompanije nisu krili zadovoljstvo nakon što je ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović obznanio odluku EK.

Za sada, mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije izvozit će četiri bh. mljekare, Meggle, Milkos, Mlijekoprodukt iz Bosanske Dubice i Mljekara Livno koja je nadaleko poznata po svojim sirevima.

U Milkosu su uveliko počeli pripreme za izvoz proizvoda ove mljekare na tržište Evrope, prvenstveno Hrvatske.

"Očekivali smo ovu odluku i odbacivanje žalbe Hrvatske. Ona je dobra za poljoprivredne proizvođače u BiH jer je to grana u kojoj se može zaposliti puno ljudi. S tog aspekta ćemo nastaviti raditi sa našim poljoprivrednim proizvođačima. Naši planovi su da nastavimo tamo gdje smo stali sa našim potencijalnim kupcima iz Hrvatske i Italije koji su zainteresirani za bijeli sir kao što je feta. Ono na čemu ćemo intenzivno raditi je razvoj poljoprivrednih proizvođača kojima želimo pomoći da postanu konkurentni svojim kolegama iz EU", kaže za Klix.ba direktor sarajevske mljekare Milkos Adin Fakić.

On dodaje da BiH u ovom segmentu ima kvalitet, ali konkurentnost kaska jer BiH ima mnogo manji budžet za poljoprivredu od zemalja EU.

"Hrvatska kao zemlja koja ima ponajmanji budžet u EU ima šest do sedam puta veći budžet za poljoprivredu od BiH", dodaje naš sagovornik.

On kaže da će se proizvodi Milkosa naći na policama zemalja EU najkasnije za deset do 15 dana.

"Mi ćemo u Hrvatsku izvoziti potpuno nove proizvode u odnosu na one koje smo izvozili dok ta zemlja nije ušla u EU. U našem programu imamo nove proizvode i na taj način smo se prilagodili EU tržištu", kaže Fakić.

U Mljekari Meggle iz Bihaća kažu da je odluka bila očekivana i da nije bilo nikakvog razloga za blokadu izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU.

"Naši proizvodi su ispunili sve standarde i legislative Evropske unije. Znajući da Evropska komisija donosi svoje odluke na bazi argumenata koji su bili na strani BiH, nije bilo nikakvog razloga za stopiranje. Ovo je naša razvojna šansa, ne samo mljekarske industrije, već primarne poljoprivrede. Pozvao bih vlasti da snažnije iz državnih budžeta potiču proizvođače", kaže nam Kemal Hrnjić, direktor mljekare Meggle Bihać.

Među izvoznicima je i Mljekara Livno koja će u najkraćem mogućem roku ponovo plasirati svoje nadaleko poznate sireve na police zemalja EU.

"Ova odluka nam govori da je ono što je rađeno bilo ispravno i da smo nepravedno izostavljeni. Srećom, riješilo se puno prije nego što smo mislili. Dat nam je signal da moramo povesti računa i još više raditi na kvaliteti mlijeka, otkupa, poštivanja svih zakonskih propisa te da ne osramotimo ni sebe ni državu". kaže nam Željko Marijan, direktor Mljekare Livno.

Mljekara Livno je u Hrvatsku izvozila više od 70 posto od ukupne prodaje prije nego je ta zemlja postala članica EU.

"Za nas je ovo krucijalno pitanje. U razgovorima smo s Njemačkom, Švedskom, Češkom, Slovačkom i Poljskom. U ponedjeljak već kreće izvoz u Hrvatsku, a nakon toga Njemačka, Češka...", dodaje Marijan.

Podsjetimo, izvoz mliječnih proizvoda iz BiH u EU trebao je početi 26. augusta, ali je Ured za veterinarstvo obaviješten da je jedna članica EU podnijela žalbu te je izvoz stopiran.

Ispostavilo se da je Hrvatska uložila žalbu u kojoj je navedeno da je nadležna inspekcija trebala još jednom posjetiti odobrene mljekare prije početka izvoza.