Pojačane kontrole
15

Šta donosi Uredba Vlade FBiH o vanrednom nadzoru u privrednim društvima

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na snagu je stupila Uredba o postupku vanrednog nadzora u privrednim društvima od sistemske vrijednosti za Federaciju BiH koju je donijela Vlada Federacije BiH, a koja je već objavljena u Službenom listu FBiH.

Ovom uredbom se, u cilju stvaranja uslova za stabilizaciju poslovanja društava od sistemskog značaja koja su nelikvidna ili se nad njima provode postupci koji sadržajno odgovaraju takvim postupcima u cilju stabilizacije poslovanja, uređuju uslovi za definiranje privrednih društava od sistemskog značaja za FBiH i većinskih vlasnika u tim društvima, vanredne mjere nadzora u privrednim društvima od sistemskog značaja za Federaciju BiH, otvaranje postupka vanrednog nadzora, provođenje postupka vanrednog nadzora, pravne posljedice otvaranja i provođenja postupka vanrednog nadzora, uloga nadležnih organa u Federaciji BiH u provođenju mjera vanrednog nadzora, kao i druga pitanja u vezi s vanrednim nadzorom u privrednim društvima od sistemskog značaja za Federaciju BiH.

Kako je navedeno, uredba se ne primjenjuje na finansijske institucije, banke, društva za upravljanje investicijskim fondovima, društva za upravljanje penzijskim fondovima, društva za osiguranje i reosiguranje, lizing društva i mikrokreditne organizacije koje reguliraju posebni zakoni.

U Uredbi piše da su privredna društva od sistemskog značaja za Federaciju BiH ona privredna društva koja samostalno ili zajedno sa svojim zavisnim ili povezanim društvima znatno utječu na privrednu, socijalnu i finansijsku stabilnost u Federaciji BiH, a koja kumulativno ispunjavaju sljedeće uslove: zapošljavaju više od 1.000 radnika i ostvaruju godišnje prihode veće od 500 miliona KM.

Vlada FBiH odlukom o pokretanju postupka vanrednog nadzora definira konkretne mjere vanrednog nadzora za svako privredno društvo od sistemskog značaja za Federaciju BiH.

Mjere mogu uključivati:

a) pojačan nadzor nad primjenom Zakona o finansijskom poslovanju od Porezne uprave Federacije BiH, u skladu s odredbama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/02, 28/04, 57/09, 40/10, 27/12, 7/13, 71/14 i 91/15); b) pojačan nadzor nad uslovima vezanim za transakcije između povezanih osoba od Porezne uprave Federacije BiH, u skladu s odredbama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH;

c) pojačan nadzor nad poštivanjem Zakona o radu od inspekcije rada; d) formiranje odbora povjerilaca s jasno definiranim ovlastima; e) pojačan nadzor nad davanjem garancija, davanjem novčanih pozajmica, davanjem robnih pozajmica, davanjem avansa i bilo kojih drugih jamstava i koristi neposredno ili posredno većinskom vlasniku i povezanim osobama; f) pojačan nadzor nad preuzimanjem duga, plaćanjem umjesto većinskog vlasnika i povezanih osoba; g) pojačan nadzor nad raspolaganjem imovinom društva osim uz prethodno pribavljenu saglasnost povjerenika; h) druge specifične mjere u zavisnosti od potrebe upravljanja sistemskim rizikom.

Odluku o uvođenju mjera vanrednog nadzora Vlada FBiH donosi na prijedlog resornog federalnog ministarstva u saradnji s Federalnim ministarstvom finansija, u zavisnosti od registrirane djelatnosti privrednog društva od sistemskog značaja za Federaciju BiH. Odlukom Vlade FBiH osim privrednog društva od sistemskog značaja na koje se odluka odnosi, definiraju se i sve povezane osobe s kojima su transakcije predmet nadzora povjerenika.

Mjere vanrednog nadzora primijenit će se na privredno društvo i sva njegova zavisna i povezana društva koja samostalno ili zajedno sa svojim zavisnim ili povezanim društvima imaju sistemski značaj za Federaciju BiH, a koja su nelikvidna ili se nad njima provode postupci koji sadržajno odgovaraju takvim postupcima u cilju stabilizacije poslovanja.

Vlada FBiH, na prijedlog resornog federalnog ministarstva u saradnji s Federalnim ministarstvom finansija, imenuje povjerenika za provođenje mjera vanrednog nadzora.

Povjerenik vrši nadzor nad provođenjem mjera vanrednog nadzora, on nema izvršnu korporativnu funkciju i ne mogu mu se propisati nadležnosti vezane za redovno poslovanje privrednog društva.

"Povjerenik je dužan mjesečno izvještavati Vladu FBiH o preduzetim mjerama i stanju u privrednom društvu, uključujući i izvještaj o svim transakcijama i poslovima između privrednog društva, većinskog vlasnika i povezanih osoba. Troškove rada povjerenika snosi resorno federalno ministarstvo. Odlukom o uvođenju mjera vanrednog nadzora, Vlada FBiH propisuje visinu naknade za rad povjerenika. Stručne i administativno-tehničke poslove za potrebe povjerenika vrši resorno federalno ministarstvo", piše u Uredbi Vlade FBiH.