Na udaru virusa
45

Šta bh. vlasti konkretno trebaju uraditi da olakšaju privredi u teškim trenucima

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Jučerašnji sastanak entitetskih premijera sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH u Doboju očekivan je s nestrpljenjem domaće poslovne zajednice koja već grca u problemima zbog pandemije koronavirusom. Osim deklarativne uspostave kriznog štaba u ovoj oblasti, izostale su konkretne mjere koje smo već vidjeli u Hrvatskoj i Srbiji.
Sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i entitetskih premijera Fadila Novalića i Radovana Viškovića ostao je i dalje samo na zdravstvenim i sigurnosnim mjerama, kao da pomenuta gospoda nisu čula povike poslovne zajednice, esnafskih udruženja i građana.

Uspostava kriznog štaba iz oblasti ekonomije trebala se desiti prije sedam dana, a najkasnije smo jučer morali imati set hitnih mjera, kao što je to učinila Vlada Republike Hrvatske. Vlast mora biti u stalnom kontaktu s privrednicima, trgovcima i poslovnom zajednicom, ali mora već imati jasne mjere, posebno u sferi fiskalne politike, kako bi ovaj i naredni mjeseci bili što je moguće podnošljiviji za i onako krhku bh. ekonomiju.

Sigurno je da su neophodne odgode plaćanja poreza i doprinosa, možda i PDV-a jer od koronavirusa će umrijeti hiljade, ali bez posla bi mogli ostati i milioni osoba.

Hrvati su već najavili ozbiljne mjere u domenu fiskalne politike, a Srbija monetarne te čak više od 200 miliona investicija u kapitalne projekte.

Kako uvijek volimo isticati da nam je turizam i ugostiteljstvo strateška oblast i velika razvojna šansa, vlast mora da uvidi je njima sada najteže, da je ta oblast prva na udaru. Na jučerašnjem sastanku u Privrednoj komori rečeno je da su domaći hoteli na tek 10 posto popunjenosti.

Ugrožen je transportni sektor ponajviše zbog restrikcija u prelasku granica, a to domino efektom negativno utječe i na prerađivačku, metalsku i brojne druge industrijske grane.

Ako je država obično kod nas maćeha privredi bar u ovim okolnostima trebala bi biti majka. U ponedjeljak je zakazana sjednica Vlade FBiH i nadat se da će se nešto konkretno desiti.