Privreda
259

Srebrenica: Gradi se fabrika pomfrita

SRNA
Srebrenica
Srebrenica
Na lokaciji Vidikovac na periferiji Srebrenice u toku je izgradnja fabričke hale za proizvodnju pomfrita, a radovi se odvijaju predviđenom dinamikom, potvrdio je savjetnik za privredu u srebreničkoj opštini Ćazim Salimović.

Salimović je za Srnu pojasnio da je riječ o investiciji od oko sedam miliona KM, koju obezbjeđuju partneri iz BiH i Azerbejdžana, te da je ovo prva fabrika ove vrste u BiH.

On je dodao da je na toj lokaciji ranije bio magacini bivšeg lokalnog građevinskog preduzeća, te da je planirano da fabrika za proizvodnju pomfrita počne sa radom sredinom iduće godine.

Salimović navodi da bi u ovoj fabrici trebalo da dobije posao 45 radnika, a kapacitet je prerada 60 tona krompira dnevno ili 15.000 tona godišnje.

On je pojasnio da se već vode aktivnosti da se organizuje masovna proizvodnja krompira, koji će ova fabrika otkupljivati za preradu i proizvodnju pomfrita za koji je obezbijeđen izvoz na istočno tržište.

"Namjera investitora i opštine Srebrenica je da se stvore uslovi da se iskoriste svi potencijali i obezbijede podsticaji da bi se krompir uzgajao na svim površinama povoljnim za tu kulturu u srebreničkoj opštini i da se potpišu ugovori o saradnji te mobilišu ovdašnje poljoprivredne zadruge za proizvodnju krompira", kaže Salimović.

Time se želi obezbijediti krompir kao sirovina za rad ove fabrike, ali i povećati procenat iskorištavanja velikih poljoprivrednih površina u ovoj opštini koje su zapuštene jer se više od dvije decenije ne obrađuju.

"Također, cilj je da se povećanjem proizvodnje krompira uposli što veći broj nezaposlenog lokalnog stanovništva i da seosko stanovništvo ostaje na svojim imanjima, od čijeg obrađivanja će moći da obezbijedi solidne uslove za život", ističe Salimović.

On je dodao da je predviđeno da se u drugoj fazi u ovoj fabrici pokrene proizvodnja stočne hrane od ostatka kromira, jer oko 50 posto krompira se ne može koristiti za proizvodnju pomfrita.

"Ta hrana bi se koristila za ishranu i tov stoke na ovdašnjim i farmama u okruženju, a posebno bi bila korisna za ishranu krava muzara", tvrdi Salimović.

On je najavio da će u novembru biti održan sastanak investitora sa proizvođačima krompira i predstavnicima zemljoradničkih zadruga, da bi se počeli dogovarati uslovi buduće saradnje, uslovi za organizovanu sjetvu i uzgoj krompira, te definisali uslovi te saradnje i otkupa krompira.

Načelnik za privredu u opštini Srebrenica Dane Katanić rekao je da, ukoliko ova fabrika ne bude mogla da obezbijedi dovoljnu količinu krompira za preradu na području srebreničke opštine, ona će otkupljivati krompir i od proizvođača iz susjednih opština i sa prostora cijele BiH.