8 i 21 posto
26

Sprema li se ljudstvo za promjenu PDV-a: UIO traži čak 133 nova radnika

R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Najave promjena u poreskoj politici BiH dobivaju novu argumentaciju. Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) traži od Vijaća ministara upošljavanje čak nova 133 radnika, a sve korespondira s najavama povećanja stope PDV-a koje traju zadnjih mjeseci.

UIO od Vijeća ministara BiH traži kadrove koje planira uposliti kako u centralnom uredu uprave u Banjoj Luci (19 radnih mjesta), tako i u regionalnim centrima u Sarajevu (18), Tuzli (51) i Mostaru (19). Predviđeno je i 26 novih radnih mjesta za Regionalni centra Banja Luka.

Provedba ove odluke koštat će skoro 2,5 miliona KM godišnje. Indikativno je da se planira uposliti čak 48 inspektora, jer je nedostatak kadrova za kontrolu poreskih obveznika najčešće spominjani razlog zadržavanja samo jedne stope PDV-a.

Promjena poreske politike potiho se najavljuje od nominacije Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a u nedavnoj izjavi posebno ju je aktualizirao njegov stranački šef i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Dodik baš kaže kako je ideja diferenciranje poreske stope, da se smanji oporezivanje mlijeka, lijekova, knjiga, dječije hrane, udžbenika i da to ide na osam posto, a da se za neke druge robe poveća PDV.

"Niko ne pominje da se za osnovne životne namirnice smanjuje sa 17 na osam, nego samo gledaju zašto se povećava nešto sa 17 na 21 posto. Kad bi se napravila anketa, ja mislim da bi to većina ljudi prihvatila, da veći PDV ide na duhan, na alkohol, na neki luksuz, a da smanjite za medijske kuće, za novinski papir. Mislim da bi to bilo dobro, ali ne mora po svaku cijenu", kazao je Dodik.