Projekt EU4Business
43

Slobodni uzgoj goveda može biti od izuzetne koristi za ruralni razvoj u BiH

M. P.
Farma Podhum primjer je dobre prakse slobodnog uzgoja goveda
Farma Podhum primjer je dobre prakse slobodnog uzgoja goveda
U organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP u BiH), a u okviru EU4Business projekta Evropske unije, u Livnu je održan seminar na temu Slobodni uzgoj goveda – Perspektive i dobre međunarodne prakse.

Seminar predstavlja sastavni dio tehničke pomoći koja je usmjerena ne samo za korisnike bespovratnih sredstava u okviru EU4Business projekta, nego i široj zainteresiranoj javnosti, prvenstveno uzgajivačima, predstavnicima akademske zajednice i relevantnih institucija. Seminar je predstavio mogućnosti i perspektive uzgoja goveda sistemom krava - tele, ključne izazove kao i međunarodna iskustva i dobre prakse u ovoj oblasti. U isto vrijeme, bila je ovo prilika za bh. uzgajivače goveda da identificiraju potencijalne mogućnosti ostvarivanja konkurentskih prednosti kroz uvođenje i promociju novih trendova i tehnologija.

Unaprijeđeni procesi uzgoja goveda koji su omogućili efikasniji rad
Unaprijeđeni procesi uzgoja goveda koji su omogućili efikasniji rad

Predavači iz Francuske, Hrvatske i BiH, tokom seminara podijelili su svoja znanja i iskustva u ovoj oblasti, dok je posebno istaknuto da slobodan uzgoj goveda na brdsko-planinskim i ravničarskim područjima može biti od izuzetne koristi za zapošljavanje i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini.

"Održani seminar primarno je namijenjen poljoprivrednim djelatnicima i praktičarima u oblasti uzgoja goveda, kojima pored razmjene iskustava, dodatnu vrijednost predstavlja i održana posjeta farmi Podhum koja je jedan od uspješnijih korisnika projekta EU4Business, kao primjer dobre prakse slobodnog uzgoja goveda", kazala je Željka Vidović, koordinatorica za politike u poljoprivredi i ruralnom razvoju EU4Business projekta.

Seminar održan u Livnu
Seminar održan u Livnu

U okviru projekta EU4Business, farma Podhum dobila je bespovratna finansijska sredstva u iznosu od preko 130.000 KM, dok je ukupna vrijednost investicije bila oko 218.000 KM. Uz pomoć ovih sredstava na farmi su unaprijeđeni procesi uzgoja goveda koji su omogućili efikasniji rad, bolje korištenje prirodnih resursa, ali i veću konkurentnost na tržištu. Naime, investicija je doprinijela procesu digitalizacije i inovativnosti farme Podhum koja je investirala u poseban sistem nadzora goveda putem ogrlica sa GPS signalom koji je za njih izuzetno važan jer goveda zime i ljeta provode na otvorenom. Također, napravljen je i vodovod sa sedam termo pojilica koje će omogućiti opskrbu pašnjaka čistom vodom tokom cijele godine, što ranije nije bio slučaj. Pored toga, postavljene su električne ograde koje služe i kao protupožarne barijere, moderni sistemi za proizvodnju i pohranu energije.

Bitno je istaći da farma Podhum slijedi stroga pravila ekološkog uzgoja goveda, čemu je dokaz i certifikat o organskom uzgoju prema standarima Evropske unije i Halal certifikat. Unapređenja ostvarena kroz EU4Business projekt doprinijet će većoj brizi za goveda, što je njihov osnovni prioritet.

EU4Business je projekt Evropske unije kojim se nastoje ojačati kapaciteti za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima.

EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekt zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO).