Privreda
4

Škrebić: Smanjenje poreza na doprinose jedini put preživljavanja radnika

Piše: E. B.
Dragutin Škrebić (Foto: Klix.ba)
Dragutin Škrebić (Foto: Klix.ba)
Unija poslodavaca Republike Srpske (UPRS) organizovala je okrugli sto na temu smanjenja oporezivanja rada kako bi se došlo do povećanja zaposlenja, investicija i plata u ovom entitetu.

Na okruglom stolu su prisustvovali predstavnici ekonomske zajednice, sindikata i Vlade RS.

"Vlada od 2008. do 2011. godine značajno je povećala poreze na doprinose i to je uticalo na to da je broj zoposlenih ostao isti ali je jedan broj prešlo da rad na crno i sivo", izjavio je predsjednik UPRS Dragutin Škrebić u razgovoru za medije nakon okruglog stola i dodao da se Unija poslodavaca bori protiv prakse nelegalnog rada.

"Mi želimo da se porezi na doprinose smanje u realnoj mjeri kao što su bili u ranijem periodu prije svjetske ekonomske krize, jer smanjenje 1,4 posto koje je Vlada RS najavila mi bi prihvatili ali sa sistematičnom pripremom da se u sljedećem periodu porez na dopriose izjednače sa onim ranijim iz 2008. godine", kazao je Škrebić.

On je istakao da su se svi prisutni na današnjem sastanku složili da se porezi na doprinose trebaju smanjiti što prije.

"Unija poslodavaca ne može određivati kada će se porezi zmanjiti i očekujmeo od Vlade RS da taj proces pokrene koliko sutra", izjavio je predsjednik UPRS i dodao da željeno smanjenje iznosi 5,8 posto koje ne očekuje da će se desiti u skorije vrijeme, ali da je to smanjenje jedini način da se broj zaposlenih poveća i da radnici u realnom sektoru mogu da prežive.