Tužan kraj
77

Skoro 500 radnika je tehnološki višak: Rad u Aluminiju bio je smrtna presuda

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ono što su prvi put odbili, radnici su na današnjoj sjednici Skupštine Sindikata Aluminija ipak prihvatili. Nova sistematizacija radnih mjesta njih oko 500 proglašava tehnološkim viškom, ali im je osigurana isplata otpremnina. I da mogu, mnogi ne bi ostali jer su uslovi rada bili izuzetno teški

Poslije Skupštine Sindikata njegov predsjednik Romeo Biokšić kaže kako prosječna otpremnina iznosi oko 8,5 hiljada KM te da je obećana i isplata augustovske plate u iznosu koji još uvijek nije poznat. Dodao je kako je ranije pominjani plan pokretanja proizvodnje od 1.9. očigledno propao, ali da sve zavisi od kineske korporacije koja se dovodi u vezu s bivšim mostarskim gigantom.

"Radnici koji imaju mogućnost da po novoj sistematizaciji radnih mjesta ostanu zaposleni u Aluminiju, u slučaju nepokretanja proizvodnje do 1.12. imat će ista prava kao i ovi koji se ovih dana proglašavaju tehnološkim viškom", pojasnio je Biokšić.

Sam Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata Aluminija, radnik je Elektrolize, pogona čiji su svi radnici proglašeni tehnološkim viškom.

Romeo Bokšić (Foto: R. D./Klix.ba)
Romeo Bokšić (Foto: R. D./Klix.ba)

Zdravko Soldo, 37 i po godina radnik je Aluminija. Taj status imat će još koji dan. Ima 60 godina i misli se prijaviti na Službu za zapošljavanje. Nedostaje mu dvije godine staža za penzionisanje.

"Moj mali je već otišao za Njemačku, meni je kasno. Ovo je već riješeno ranije, sad se samo bez veze svađamo. Ja nisam potpisao, ali je isto kao i da jesam, oni su tražili većinu. Čekam da mi oni uruče otkaz i otpremninu. Spavati ne mogu, a imam i šećer", kazao je Soldo dodajući da ni danas ne vjeruje da je kompanija doživjela današnje stanje.

Miro Zelenika ima petero djece i jedini je zaposlen u svojoj porodici. Kaže kako svakodnevno zovu direktore da im objasne trenutne pozicije.

"Šta znače otpremnine, to je koji mjesec. Nema tu neke budućnosti. Nemam kredita, ali imam minus na računu. Sad sam u nedozvoljenom minusu, ali ne bih volio ostati raditi u Aluminiju po novim uslovima. Ja vama ne mogu dočarati kako je ovo težak posao. Dolaskom ovdje radnik sebi potpisuje smrtnu presudu, temperatura u ćeliji je 900 stepeni", izjavio je Zelenika.

Radnici su sumnjičavi prema planovima Uprave, kažu kako Livnica ne može raditi bez Elektrolize i da je sve vjerovatno samo zavaravanje javnosti.

Podsjećamo, nekad najveći bh. izvoznik, Aluminij d.d. Mostar, isključen je s elektroenergetske mreže 10.7. Od tog dana traje prava drama za njegovih nešto više od 900 radnika.