Traže hitnu reakciju
37

Sindikati i poslodavci upozorili: Poskupljenje struje moglo bi dovesti do masovnih otpuštanja

M. P.
Vlada i EP pokušavaju izvući dodatni novac iz privrede, kaže Smailbegović (Foto: D. S./Klix.ba)
Vlada i EP pokušavaju izvući dodatni novac iz privrede, kaže Smailbegović (Foto: D. S./Klix.ba)
Usvajanje izmjena Zakona o električnoj energiji Federacije BiH nije riješilo probleme poskupljenja, istakli su danas predstavnici poslodavaca i sindikata FBiH.

Najavili su i moguće negativne posljedice poskupljenja električne energije na poslovanje kompanija i broj zaposlenih, te su pozvali Vladu Federacije BiH da hitno reaguje.

"Rekao bih da Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH pokušavaju da nađu nove načine kako da izvuku dodatni novac iz privrede, pa tako i kroz nove ugovore koje nude privrednim društvima", kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH.

Kaže Smailbegović i kako je unovim ugovorima ograničena količina električne energije sa tolerancijom za prekoračenje od pet posto, a da su penali za prekoračenje rigorozni i da mogu skoro uduplati račun.

"Posebno je problematično što ugovori predviđaju da će, ukoliko Elektroprivreda BiH, iz bilo kojeg razloga, bude morala uvoziti električnu energiju, ona tu veću cijenu uračunati u troškove", kazao je Smailbegović.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić izrazila je zabrinutost da će poskupljenje električne energije dovesti do otpuštanja radnika i smanjenja plata.

"Imamo informacije iz određenih firmi da se radnicima nude ugovori s minimalnom platom od 532 KM, što se opravdava poskupljenjem struje", kazala je Ćatić.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez poručio je da je neophodno zaustaviti poskupljenja koja dovode do otpuštanja radnika i pozvao Vladu FBiH da hitno poduzme potrebne mjere.