Sindikat Aluminija dao saglasnost za novu sistematizaciju, neće biti protesta

Sindikat Aluminija dao saglasnost za novu sistematizaciju, neće biti protesta
3
F
FENA
29.8.2019. u 16:10
21
komentara
3

dijeljenja
Skupština Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminij na sjednici u četvrtak dala je saglasnost na nacrt nove sistematizacije radnih mjesta te usvojila odluku o otkazivanju najavljenih protesta.
"Skupština Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij je na svojoj sjednici u četvrtak dala saglasnost na nacrt nove sistematizacije radnih mjesta. Oko 500 djelatnika bit će proglašeno tehnološkim viškom. Oni će dobiti otpremnine i moći ostvariti ostala prava", izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij Romeo Biokšić.

Dodao je kako su zaposlenici Aluminij odustali od najavljenih protesta.

"Odluke o najavljenim protestima za 3. septembra pred HDZ-om BiH i 5. septembra pred zgradom Vlade FBiH stavljeni su izvan snage jer su naši zahtjevi djelimično ispunjeni, a i MUP nam je zabranio protestna okupljanja na najavljenim lokacijama", dodao je Biokšić.

Po njegovim riječima, od 2. septembra dio djelatnika Aluminija dobit će rješenja s otkazima ugovora o radu, dok će ostali djelatnici sklapat nove ugovore s poslodavcem.

Po njegovim riječima, otpremnine će iznositi otprilike šest prosječnih plaća ili oko 8.500 maraka po osobi.

Dodao je kako se nada da će se vodstvo Aluminija uspjeti pronaći investitora kako bi se plan ponovnog pokretanja proizvodnje mogao provesti u djelo.

"Ukoliko, pak, ne bi došlo do pokretanja proizvodnje do kraja godine, i ovi djelatnici imat će ista prava kao i oni koji su proglašeni tehnološkim viškom, a do tada će primati plaću umanjenu za 50 posto", dodao je Biokšić.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. septembra nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se 293 miliona odnosi na dug za električnu energiju.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto dionica.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...