Najveća fabrika obuće
63

Šest godina Fortunine agonije: Imovinu bivšeg giganta niko ne želi kupiti, radnici na ledini

A. K.
Na kapiju najveće fabrike obuće u BiH nekada je ulazilo 1.300 radnika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na kapiju najveće fabrike obuće u BiH nekada je ulazilo 1.300 radnika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tvornica obuće Fortuna iz Gračanice u stečaj je otišla 2016. godine, nakon što su ranije uprave akumulirale dugovanja od skoro 50 miliona KM. Postupak do danas nije okončan, imovinu niko ne želi kupiti, a grupa radnika i dalje čeka na penziju.

Gračanička Fortuna je u prijeratnom periodu slovila za respektabilnu fabriku obuće, a proizvodi koji su nastajali u njenim halama imali su kupce širom svijeta. Međutim, kriminalne radnje nekoliko uprava, kompaniju su zavile u crno.

Nakon akumuliranih dugovanja od okvirno 50 miliona KM, prije šest godina u Fortuni je otvoren stečajni postupak. Najveći dio dugovanja se odnosi na doprinose radnika, koji nisu uplaćeni 19 godina. I danas, grupa radnika čeka na odlazak u penziju, a sve je manje izvjesno da će od prodaje imovine namiriti takvu vrstu potraživanja.

Radnici ogorčeni

"Mi smo ogorčeni stečajnim postupkom koji se vodi u našoj fabrici. Ovdje se samo gleda kako će radnička klasa biti uništena, a oni koji su odgovorni za stečajni postupak ne daju svoj doprinos da on bude i okončan. Sve se čini da cijena imovine pada, a radnicima se dobro ne piše. Ukoliko bi se ona sada prodala, radnici neće dobiti mnogo od toga jer će novca za njih biti tek za uvezivanje po dva ili tri mjeseca radnog staža", kaže za Klix.ba bivša radnica i članica Odbora povjerilaca Fortune Rabija Hodžić.

Vlada Federacije BiH kroz pakete pomoći u ovoj godini je penzionisala 48 radnika Fortune, na način da im je osigurala novac za uvezivanje radnog staža. Trenutno njih 38, koji su također stekli uslove za odlazak u penziju, čeka na svjetlost na kraju tunela, a da li bi se to moglo dogoditi uskoro za sada je nepoznanica.

"Ovdje se postavlja pitanje šta će biti sa ostalim radnicima koji nisu stekli uslove za penziju, ali im raniji radni staž koji su stekli u Fortuni nije uvezan. O njima niko ne razmišlja, sada su potpuno obespravljeni. Moraju se snalaziti za posao kako znaju i umiju, a šta će biti kada dođe vrijeme da idu u penziju sada niko ne zna", navodi Hodžić.

Objavljena deseta prodaja imovine, cijena znatno niža od prvobitne procjene

Prema procjeni sudskih vještaka, prvobitna vrijednost fabrike iznosila je 10 miliona i 300 hiljada konvertibilnih maraka, međutim, u desetoj prodaji ona je znatno niža. Stečajni upravnik u Fortuni Mehmed Krajinović problematičnim smatra to što se kupac još uvijek nije pojavio.

"Situacija je takva da mi prema odlukama stečajnih organa obavljamo aktivnosti u vezi s unovčavanjem imovine. Sve dok se ona ne proda, odnosno ne unovči, mi ne možemo poduzimati nikakve konkretne stvari", navodi Krajinović.

U utorak je održana sjednica Odbora povjerilaca Fortune na kojoj je donesena odluka o desetoj prodaji imovine, a oglas je već objavljen. Prema njemu, ukupna vrijednost imovine sada iznosi sedam miliona i 893 hiljade maraka.

"Kada je riječ o nekretninama, njihova vrijednost je sada sedam miliona i 662 hiljade KM. Ako govorimo o pokretnim stvarima, odnosno mašinama, vrijednost je u desetom krugu prodaje 231 hiljadu maraka. Također, mi do sada nismo imali zainteresiranih kupaca za nepokretnu imovinu, dok smo kod pokretne uspjeli unovčiti iznos između 200 i 250 hiljada KM", dodao je Krajinović.

Najveća fabrika obuće u Bosni i Hercegovini u najboljim godinama postojanja zapošljavala je okvirno 1.300 radnika, a brojne kriminalne aktivnosti, potvrđene sudskim presudama, Fortunu su dovele do propasti.

Za kriminal počinjen u privatizaciji osuđen je Safet Pjanić, nekadašnji direktor Fortune u stečaju, na pet godina zatvora uz obavezu vraćanja iznosa od okvirno 250 hiljada KM. Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Pjanić i saradnici su Fortuni nanijeli štetu od skoro četiri i po miliona KM.