Privreda
0

Semberija: Cijena pšenice iznad 30 feninga za kilogram

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Žetva pšenice u Semberiji je pri kraju, a mlinari za kilogram hljebnog žita plaćaju od 30 do 32 feninga, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije" Savo Bakajlić.

Prema njegovim riječima, prinos do šest tona i kvalitet ovogodišnjeg roda su dobri i veliki dio pšenice već je otkupljen, osim dvadesetak posto roda koji domaćini ostavljaju za stočnu hranu.

Semberski proizvođači su uoči žetve tražili da cijena pšenice u mlinovima ne bude ispod 30 feninga, čime se pokrivaju samo troškovi ovogodišnje proizvodnje žita koja je zbog vremenskih neprilika bila teža i skuplja.

Predsjednik grupacije mlinara u Privrednoj komori Republike Srpske Zoran Kos podsjeća da ne postoji dogovorena otkupna cijena, nego tržišna cijena pšenice, uz ocjenu da su cijene u Semberiji mnogo veće nego što se trenutno mogu postići u Srbiji.

Prema njegovim riječima, u žitnici Republike Srpske postoji duga tradicija saradnje mlinara i proizvođača pšenice, a cijenu uvijek podiže i dobar kvalitet.

Kos očekuje da će zbog dobrog ovogodišnjeg roda i prenesenih zaliha cijena pšenice u regionu biti niža.

U grupaciji mlinara pri Privrednoj komori djeluje 30 većih mlinova u Republici Srpskoj.

Pšenicom je ove godine u najvećoj žitnici RS zasijano 13.133 hektara.

Proizvođačima žita RS obezbjeđuje podsticaj od 250 maraka po hektaru i pet feninga za kilogram proizvedene i prodate pšenice.