"Važno za budućnost"
1

Sekcije EAT inženjera pozdravila odluku da BiH uđe u program "Digitalna Evropa"

A. L.
Sekcija elektronike, automatike i telekomunikacije inženjera koja djeluje u okviru Inženjerske komore FBiH (IK FBiH) pozdravila je vijest da su Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH podržali pristupanje BiH u program "Digitalna Evropa".
Ovu aktivnost smatraju jako važnom za budućnost i razvoj BiH i to ne samo u sljedećim godinama, nego u desetljećima.

"Na ovaj način BiH neće više biti jedina država Zapadnog Balkana koja nije članica ovog programa. Ovakav program će omogućiti znatno lakše pridruživanje BiH naprednim državama Europe. Sekcija EAT inženjera će u okviru svojih mogućnosti poduzeti sve kako bismo pomogli državnim institucijama, nevladinom sektoru, privatnim firmama ali i pojedincima koji imaju ideje kako kroz digitalizaciju pokrenuti različite projekte te tako pomoći i sebi i društvu u cjelini. Cilj nam je pomoći drugima ali i sami inicirati određene projekte te kroz te projekte dobiti određeni dio sredstava za poboljšanje digitalizacije i digitalne transformacije društva i firmi u BiH", saopćili su.

Kako kažu, imaju znanje, stručnost i sposobnost i svakako će sve to staviti na raspolaganje svima kojima je to potrebno "kako bismo svi skupa iskoristili što više sredstava iz ovog programa te ljudima u BiH omogućili kvalitetniji i bolji život."

"Još jednom moramo istaći ono što stalno ponavljamo – vrijeme je da se u Bosni i Hercegovini počne cijeniti i poštovati stručnost i znanje i da struka maksimalno pomogne u aktivnostima po pitanju povlačenje sredstava iz ovog programa. Jer sada i ovdje treba pokazati sposobnost, a ne podobnost i svakako trebamo svi svoje znanje staviti na raspolaganje i pomoći da se Bosna i Hercegovina pomakne naprijed u digitalizaciji a to znači i općenito u ekonomskom pogledu. Jer, niti jedna grana ekonomije neće moći kvalitetno djelovati i funkcionisati u idućim godinama i desetljećima bez kvalitetne digitalne infrastrukture", dodaju.

Na kraju su pozvali sve inženjere elektronike, automatike i telekomunikacija da im se pridruže u EAT sekciji i u radu u interesu i za dobrobit svih nas.