Privreda
6

Sastanak najvećih proizvođača nafte u Dohi okončan bez dogovora

Klix.ba
(Foto: EPA)
Najvažniji susret najvećih proizvođača nafte u svijetu okončan je danas u Dohi bez postignutog dogovora.

Razgovori o eventualnom zamrzavanju cijena najvažnijeg energenta na planeti trajali su šest sati, nakon čega je katarski ministar Mohammed bin Saleh al-Sada poručio da im treba "još vremena".

Sastanku je prisustvovala većina članova Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kao i drugi izvoznici, uključujući Rusiju. Željeli su se dogovoriti o mjerama koje bi pomogle zaustavljanju pada cijena sirove nafte koji traje već 18 mjeseci.

"Generalni zaključak je da nam je potrebno više vremena da se konsultujemo unutar OPEC-a i sa proizvođačima van te organizacije", rekao je Al-Sada.

Razgovori su naišli na poteškoće kada su se pojavili izvještaji o tenzijama između Irana i Saudijske Arabije. Predstavnici Irana nisu ni prisustvovali sastanku. Saudijci su spremni da zamrznu proizvodnju ako se o tome slože svi članovi OPEC-a, uključujući i Iran. Međutim, Iranci žele nastaviti s povećanjem proizvodnje posebno jer su im početkom ove godine ukinute ekonomske sankcije.

"S obzriom da nećemo ništa potpisati i nismo dio tijela koje odlučuje o zamrzavanju, na kraju smo odlučili da nije potrebno slati svog predstavnika na sastanak", poručili su iz iranske vlade.

Neuspjeh današnjih pregovora neće pomoći izvoznicima koji očajnički žele vidjeti rast cijene sirove nafte.